Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Plast på et højere niveau - Pant på juice- og saftflasker

26. juni 2018
Plast på et højere niveau - Pant på juice- og saftflasker
Det er blandt andet flasker som disse pantsystemet udvides med i 2020
Regeringen udvider pantsystemet så det fra 1. januar 2020 også omfatter saft- og juiceflaskerne - til gavn for blandt andet kvaliteten i genanvendelsen af plast

Udvidelsen forventes, i følge pressemeddelelsen fra Miljø- og Fødevareministeriet, årligt at omfatte 52 mio. flasker og dåser og det samlede antal indsamlede pantemballager ventes dermed at nå knap 1,3 mia. stk. årligt. Udvidelsen betyder dermed en stigning på 4-5 %. 

Plast på et højere niveau

Udvidelsen forventes, i følge pressemeddelelsen, at flytte 6.000 tons pr år fra den kommunale affaldshåndtering til pantsystemet.
Det er primært flasker af plasttypen PET samt flasker af glas der vil blive omfattet af udvidelsen. Det må derfor forventes, at udvidelsen primært øger genanvendelsen af de hårde plasttyper, da disse i mange kommuner ikke indsamles ved husstanden. 

Husholdningsemballagers kvalitetshierarki

 1. Fødevaregodkendt emballage
  Kræver den højeste kvalitet plast i forhold til sundheds- og hygiejnekrav. Det er derfor meget vanskeligt at benytte plast, der har været anvendt til, eller som har været blandet med plast fra andre formål, som det er tilfældet for eksempel husholdningsindsamlet plast, til fødevaregodkendt emballage. Danske pantbelagte emballager genanvendes typisk til fødevareformål.
  Fødevareemballager, der genanvendes til andre formål efter brug, benævnes som nedcykling. Det er stadig ressourcebesparende men ikke direkte cirkulær anvendelse af plastråvaren. 
 2. Emballager til fx personlig pleje
  Kan genbruges samt genanvendes til emballage til personlig pleje, hvis de kan skilles fra den øvrige plast. Det er en del af cirkulær plast.
 3. Genanvendelse til andre formål end emballage
  Emballageplasten kan genanvendes til andre formål, som for eksempel havemøbler, murespande og vejmateriel hvor kvaliteten af plasten har mindre betydning for produktets funktionalitet. En stor del af husholdningsplast indsamlet i Danmark genanvendes på denne måde. 

Hvor genanvendelsen af kommunalt indsamlet plast fra fødevareemballager typisk sker til et lavere niveau, forventes plasten ved ændringen ikke kun flyttet fra en indsamlingsordning til en anden; genanvendelsen  flyttes samtidig til et niveau, hvor en langt større andel må forventes at kunne bruges til fødevareformål. 

Samtidig forventer Miljø- og Fødevareministeriet mindre affald i naturen, når emballagerne fremover bliver penge værd. 

Fakta om pant på juice- og saftflasker 

 • Pant- og retursystemet udvides til at omfatte juice- og saftprodukter i emballager af plast, glas og metal. 
 • I dag er øl, sodavand, kildevand, iste, cider, alkoholsodavand, energidrikke og limonader omfattet. 
 • Juiceprodukter omfatter drikkeklare drikkevarer, der består af juice fra frugt- og grøntsager. 
 • Saftprodukter omfatter koncentreret læskedrik og saftprodukter, der består af frugt- og grøntsagsjuice, som ikke er umiddelbart drikkeklare. 
 • Den pålagte pant vil være som for nuværende produkter i pantsystemet. 1 kr. for glasflasker og dåser under en liter, 1,5 kr. for plastflasker under en liter og 3 kr. for al emballage mellem 1-20 liter. 
 • Pantsystemet er også tidligere blevet udvidet. I 2005 blev systemet udvidet til også at omfatte alkoholsodavand, cider og energidrikke. I 2008 blev også kildevand, limonade og iste medtaget. 
 • Pant på juice- og saftflasker indfases ikke før 2020, fordi detailhandlen skal have tid til at sælge eksisterende lager, flaskeautomaterne skal opdateres og Dansk Retursystem skal være klar til at modtage den ekstra mængde flasker.  
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.