Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Overskudsmad til naboen

22. juni 2018
Overskudsmad til naboen
Ifølge en netop udsendt pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet kan borgerne fremover lettere bekæmpe madspild. I fremtiden bliver det nemlig lettere at sælge overskydende aftensmad ved hjælp af deleøkonomi.

Baggrunden er, at Fødevarestyrelsen har udarbejdet nye retningslinjer for salg af måltider mellem private. Det bliver nu muligt for borgere at sælge små mængder måltider igennem en deleøkonomisk platform uden at skulle registreres som en fødevarevirksomhed og derved skulle leve op til en række specifikke regler på fødevareområdet. 

I dag er det kun muligt at markedsføre fødevarer op til ca. 10 gange om året uden at være registreret hos Fødevarestyrelsen. Med de nye retningslinjer kan borgerne sælge fødevarer, fx overskudsmad, ca. en gang om ugen uden at være registreret som fødevarevirksomhed hos Fødevarestyrelsen.  Med denne ændring bliver det lettere at dele maden via de digitale platforme samtidig med, at der kan være sociale gevinster ved, at fx ældre, der ikke altid har mulighed for at lave mad til sig selv.

 Miljø- og Fødevareministeren Jakob Ellemann-Jensen begrunder ændringen i følgende citat: 

”Vi skal have mindsket madspildet i Danmark. Jeg har derfor besluttet, at borgerne skal have flere muligheder for at sælge eller donere deres overskudsmad. Nye retningslinjer skal give en håndsrækning til borgerne, der gerne vil undgå madspild og være med i deleøkonomien, siger miljø- og fødevareminister”. 

Det gøres i pressemeddelelsen klart, at de gældende regler for fødevaresikkerhed selvfølgelig stadig skal overholdes, herunder fx regler om, at fødevarerne ikke må være farlige, at der er sporbarhed på varerne, og at man ikke må vildlede forbrugerne. 

 Læs hele pressemeddelelsen her på ministeriets hjemmeside 

Læs mere i vidensbanken

Affaldsforebyggelse & genbrug
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.