Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Offentlige indkøb skal være cirkulære

17. marts 2022
Offentlige indkøb skal være cirkulære
Derfor har Ellen MacArthur Fonden udviklet en ny guide, der skal hjælpe verdens byer med at fremme cirkulære offentlige indkøb.

Offentlige indkøb tegner sig for mellem 15 og 20% af den globale BNP. Lokale myndigheder er direkte ansvarlige for knap halvdelen af indkøbsbeslutningerne og derfor har de også en helt central rolle i forhold til at fremme den cirkulære økonomi. Ved i højere grad at anvende cirkulære principper og kriterier og dermed at fokusere på de ønskede resultater og på de mulige fordele frem for på fysiske produkter kan lokale myndigheder være med til at drive den cirkulære omstilling.

Den nye guide skal fungere som et helt konkret og praktisk anvendeligt værktøj og bygger på en forståelse af, at indkøbsprocesser kan være meget forskellige fra organisation til organisation. Derfor er guiden også udarbejdet som en overordnet ramme, der kan tilpasses den lokale kontekst, snarere end som en ensartet manual, der gælder for alle. Af samme årsag er guiden heller ikke tænkt som at skulle læses fra start til slut men i stedet som at skulle anvendes som et opslagsværk i forhold til de afsnit, som er relevante i den konkrete situation.

Guiden bygger på fire overordnede temaer: 

  • Gør dig klar til succes
  • Implementér kriterier og krav
  • Kør en cirkulær udbudsproces
  • Gør cirkulære offentlige indkøb mainstream

Hvert område præsenterer flere undertemaer og herunder en række spørgsmål, som man bør overveje, en række eksempler, der illustrerer, hvordan andre byer har arbejdet cirkulært med deres indkøb samt, en række links til yderligere læsning fra både Ellen MacArthur Fonden og en række øvrige organisationer. Guiden præsenterer samtidig også en fin oversigt over, hvilke fordele man kan inkludere i sit arbejde, når man arbejder mere cirkulært.

Det er Fondens ambition, at bystyrer over hele verden forpligter sig til at vedtage en cirkulær tilgang til offentlige indkøb. Derfor opfordres bystyrerne også til at tilslutte sig Ellen MacArthur Fondens fællesskab for byer og lokale myndigheder, hvor man kan møde ligesindede og udveksle erfaringer.

Læs mere
Du kan læse meget mere og finde hele guiden her på Ellen MacArthur Fondens hjemmeside

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomi
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.