Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Nyhed: Offentlig høring om mikroplast

27. juni 2017
Offentlig høring om mikroplast

Den europæiske Kommission har netop lanceret en offentlig høring om mikroplast. Deadline for input er 16. oktober, og alle borgere og organisationer inviteres til at deltage.

Målet med konsultationen er dels at give en række aktører mulighed for at komme med input, perspektiver og feedback til Kommissionens arbejde på området og dels at indsamle yderligere information og data omkring mikroplast. Mikroplast defineres i denne høring som ikke-opløselige partikler på under 5 mm og der er især fokus på mikroplast i plejeprodukter og rengøringsmidler såvel som mikroplast fra dæk og tekstiler, hvilket af europæiske forskere anses for værende de primære kilder til forurening i havene.

I høringen får aktørerne bl.a. mulighed for at kommentere på en række forskellige strategier for at begrænse mikroplast i kosmetik, rengøringsmidler og maling, herunder bl.a. et decideret forbud mod mikroplast i en række produkter, obligatorisk mærkning om indhold af mikroplast, beskatning eller en frivillig indsats fra virksomhedernes side. I forhold til at begrænse mikroplast fra tekstiler foreslås det bl.a., at mængden af mikrofibre gradvis udfases og at der stilles krav om obligatoriske filtre i nye vaskemaskiner.  

Mikroplast er allerede forbudt i kosmetikprodukter og rengøringsmidler med det frivillige miljømærke EU-blomsten. Flere lande, herunder USA og Storbritannien, har allerede annonceret et forbud mod mikroplast i kosmetik- og plejeprodukter.

Se og deltag i konsultationen på Kommissionens hjemmeside her

Find mere information og baggrundslitteratur om Kommissionens indsats mod mikroplastforurening i havene her

 

 

Læs mere i vidensbanken

Plast
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.