Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Øget indsamling af tekstiler

26. september 2017
Øget indsamling af tekstiler
Dette var ét af mange indspark til den kommende nationale affaldsplan fra sessionen om tekstilaffald på DAKOFAs Årskonference 21. september 2017 i Billund. Kun knap halvdelen af tekstilaffaldet indsamles i dag separat, og en stor del ender i husholdningernes restaffald.

Debatten blev indledt med et inspirationsoplæg fra Bjørn Bauer, Planmiljø, som gennemgik en række nøgletal samt gav sine personlige input til den kommende affaldsplan. Efterfølgende blev en plenumdebat kickstartet ved Tina Donnerborg, Røde Kors, Dorte M. Nielsen, AVV og Lykke Block Kjær, Designskolen Kolding, som hver gav deres indspark.

Opsamling på debatten
Der er både et stort miljømæssigt og økonomisk potentiale ved at udsortere mere tekstilaffald. Der var på konferencen enighed om, at øget indsamling er grundlæggende for, at man i Danmark kan komme videre med både genbrug og genanvendelse. Det er ligeledes vigtigt, at der sættes fokus på længere levetid for de enkelte tekstiler, hvilket eksempelvis kunne indgå i EU´s ecodesign-direktiv. Af virkemidler blev nævnt offentlige indkøb samt etablering af økonomiske støttepuljer til udvikling. En sådan støttepulje kunne fx være afgiftsbaseret og udregnet efter omsætning.

Hvis der skal indsamles mere var der enighed om, at der skal satses på oplysning til borgerne. Det skal være nemt at gøre det rigtige, og det kan opnås ved at samarbejde omkring opsætning af containere, der hvor borgerne har deres daglige gang.

Den kommende affaldsplan bør indeholde en strategi og vise lederskab, men systemtænkning er også vigtig - og det kræver et godt samarbejde imellem diverse aktører i værdikæden.

Endvidere blev det nævnt, at det er vigtigt at huske, at der også er muligheder i de tekstiler, som ikke direkte kan genbruges - der er blandt andet masser af penge i at skære det plettede tøj ud til klude. Genanvendelsen er dog stadig svær, da mængderne i Danmark er for små og det kræver derfor både innovation og samarbejde for at øge mængderne, hvis dette skal kunne lade sig gøre.

Affaldssektoren skal tale direkte med modebranchen, da denne dialog bliver afgørende i fremtiden, og så skal sektoren stille krav til de nye designere! Til gengæld vil de unge designere rigtig gerne arbejde med det brugte materiale og der brug for godt samarbejde på tværs af værdikæden. Fra Dansk Erhverv blev det nævnt, at de allerede barsler med 10 nye dogmer til modebranchen. Modebranchen skal dog også selv lære at samarbejde. Dette både i forhold til indkøb af de ”gode” fibre, som er egnede til genanvendelse, men også i forhold til at ville/turde dele brugte og genanvendte fibre virksomheder og organisationer imellem. Modebranchen vil gerne have fat i de genanvendelige fibre i Danmark, men de oplever, at det er svært. De oplever, at de danske regler er uklare ift., hvad de selv må tage tilbage. Èn løsning, som blev nævnt, kunne derfor være, at se på et samarbejde imellem de offentlige og private aktører.

Se alle præsentationerne her på DAKOFAs hjemmeside

Læs mere i vidensbanken

Tekstiler
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.