Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Odense inddrager de humanitære organisationer m.fl.

06. maj 2021
Odense inddrager de humanitære organisationer m.fl.
Ved at samle det potentielt genbrugelige affald ét sted, kan desuden erhvervsdrivende og kunstnere få fingre i genbrugsguldet.

Odense Renovation har etableret et fælleslager for kommunens indsamlede genbrugsgenstande, der fungerer som en slags genbrugscentral.

"Vores genbrugsbutik er lidt anderledes end dem, som mange andre forsyninger har. Vi har nemlig et fælleslager, som vi deler med de humanitære organisationer. Det vil sige, at alt hvad vi indsamler fra vores otte genbrugsstationer og via den nye ordning først ryger forbi fælleslageret, hvor de humanitære organisationer har førsteret i 24 timer til at tage varerne", fortæller Mette Lorenzen fra Odense Renovation til WasteTech.

Samtidig er der en række lokale erhvervsdrivende og kunstnere fra Odense, som også har adgang til fælleslageret. Her har de mulighed for at forsyne sig med materialer, der kan bruges til at lave varer, som enten sælges i genbrugscentralen (Zirkel) eller som de kan sælge i deres egne butikker. I modsætning til de humanitære organisationer betaler de dog for at få fingrene i materialerne.

Udvidet storskraldsordning

Nu udvider Odense Renovation deres indsats på genbrugsområdet via en udbygning af storskraldsordningen. Fremover skal borgerne tage stilling til, om deres aflagte genstande kan genbruges af andre, når de bestiller afhentning af storskrald.

»Meningen med det her projekt er, at hvis en kunde eksempelvis har en sofa, som vedkommende skal af med, så går man ind via det sædvanlige bestillingssystem for storskrald. Her bliver kunden så spurgt ind til, om vedkommende vurderer, at sofaen er pæn nok til at kunne sælges i en genbrugsbutik. Det skal de skal ja eller nej på,« fortæller genbrugschef Mette Lorenzen og fortsætter:

»Hvis de svarer nej, så bliver den samlet op af vores sædvanlige storskraldsbil med kran. Hvis de derimod svarer ja, så sender vi en mindre bil ud for at hente den på en mere skånsom og nænsom måde.«

Lige nu er det primært møbler og andre genstande, som egner sig til direkte genbrug, som konceptet tager udgangspunkt i. Samtidig skal det også helst være genstande, som ikke har behov for teknisk krævende reparationer såsom vaskemaskiner og andre hårde hvidevarer, som borgerne sender afsted med genbrugsbilen. Det er ikke fordi, at de ikke også kan være interessante at inkludere på sigt, fortæller Mette Lorenzen – det skyldes blot, at der endnu ikke er etableret det rette samarbejde om en sådan ordning.

 

Du kan læse artiklen i sin helhed i WasteTech ved at trykke hér.

 

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.