Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Nyt værktøj skal kvalificere indsatsen mod plast i havet

25. oktober 2018
Nyt værktøj skal kvalificere indsatsen mod plast i havet
ISWA’s marine task force lancerer nyt beregningsværktøj, som skal hjælpe beslutningstagere med at komme plastudledning i vandløb til livs. DAKOFA er blandt sponsorerne.

Som det blev annonceret på sidste års årskongres, er ISWA med sin Marine Task Force gået ind i kampen mod affald i havet. Hovedfokus for task forcen er, at: 

 1. skabe fornuftige indsamlingssystemer for alle
 2. standse henkastet affald 
 3. lukke ukontrollerede lossepladser (nær vandløb)

I sine bestræbelser på at komme plast i verdenshavene til livs, tager task-forcen udgangspunkt i fire centrale udfordringer:

 1. materialer og forbrug
 2. manglende infrastruktur 
 3. markeder for genanvendt materiale
 4. manglende viden

Med udgangspunkt i det sidstnævnte punkt vedrørende manglende viden, kunne task forcen på dette års årskongres annoncere et nyt beregningsværktøj, som skal hjælpe beslutningstagere med at træffe bedre og mere kvalificerede beslutninger, der kan komme plastudledning i vandløb til livs. Det nye beregningsværktøj kan således identificere de mest presserende udfordringer ved at zoome ind på et bestemt geografisk område og ud fra forskellige demografiske faktorer, bl.a. illustrere:

 • affaldsgenereringen fra forskellige kilder i samfundet
 • sammensætningen af plastfraktionen fordelt på affaldstype
 • mængden af plastaffald der ryger uden om det etablerede affaldssystem fordelt på hændelser (som eksempelvis bevidst privat afbrænding, henkastning eller udledning fra ukontrolleret losseplads)
 • mængderne af plast der ledes gennem vandløb over tid
 • samt en sammenligning af ovenstående

Med det nye beregningsværktøj får beslutningstagere altså nu et konkret redskab, der kan vurdere effektiviteten af det nuværende affaldshåndteringssystem samt et værktøj, der kan præsentere grundlaget for en beslutning om, hvor man mest effektivt kan sætte ind over for kilden til problemet. Task-forcen forventer at lancere værktøjet offentligt i løbet af 2019 på en interaktiv on-line portal og skal siden hen udvides med data om udledning fra en række ukontrollerede lossepladser.

Hør mere om værktøjet på en konference i Danmark
DAKOFA afholder i samarbejde med Plastindustrien, Danske Rederier og Danske Maritime kick-off møde om, hvordan problemerne med plast i verdenshavene kan afhjælpes blandt andet ved hjælp af samarbejde mellem danske virksomheder. Du kan læse mere om konferencen her. På konferencen vil du bl.a. kunne høre svenske Gunilla Carlsson præsentere det nye værktøj. I mellemtiden kan du læse Gunillas blogindlæg om, hvordan kampen mod de ukontrollerede lossepladser hænger sammen med kampen mod affald i havet.

Læs mere i vidensbanken

Plast
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.