Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Nyt værktøj skal fremme cirkulær økonomi i byggeriet

25. marts 2022
Nyt værktøj skal fremme cirkulær økonomi i byggeriet
Målet med det nye værktøj er at komme væk fra den lineære ”forbrug-og-smid-væk” model ved at gøre bygninger til materialebanker, der bl.a. kan holde produkter og materialer i brug i længere tid.

Byggesektoren er en storforbruger af ressourcer og samtidig en sektor, der producerer massive mængder affald. Derfor har rådgivningsvirksomheden Arup, i samarbejde med Ellen MacArthur Fonden, netop præsenteret et nyt on-line værktøj, der skal bringe den cirkulære økonomi ind i byggeriet. Samtidig skal det fungere som en fælles global open-source vidensbank for best-practice, der viser erfaringer fra de seneste cirkulære projekter rundt om i hele verden.

Hjælp til det konkrete arbejde – for alle

Det nye værktøj skal hjælpe aktører med at identificere og implementere konkrete strategier og initiativer, der kan bidrage til det nødvendige systemiske skifte. Værktøjet er bygget op omkring tre overordnede temaer:

  • Design og byggeri for længere brug
  • Udvikling af et nyt materialemindset
  • Læring fra komplekse projekter

Samtidig er værktøjet bygget op, så alle kan være med, idet det både adresserer aktører, der:

  • Vil lære mere om cirkulære bygninger (gennem designværktøjet, strategier og initiativer til cirkulært byggeri samt inspiration gennem case-studier),
  • Vil anvende værktøjet på et konkret projekt (ved at drive en cirkulær design-workshop internt i organisationen, sætte mål og monitorere projektresultater eller undersøge muligheder for andre værktøjer, der kan understøtte et projekt) og
  • Vil undersøge cirkulariteten i et eksisterende projekt (og gøre resultaterne synlige for omgivelserne samt rangere egne projekter i forhold til andre cases)

Værktøjet er allerede blevet testet

Det nye værktøj er allerede blevet anvendt i forbindelse med design og konstruktion af en prototype til et nyt cirkulært byggesystem i Tyskland, som vil blive præsenteret senere på foråret. Ifølge rådgiverne selv, har denne case vist, hvordan værktøjet kan hjælpe industrien med at bevæge sig fra at arbejde med cirkulær økonomi på komponentniveau og frem til en langt mere integreret tilgang, der adresserer hele værdikæden.

Læs mere
Du kan finde masser af inspiration og selvfølgelig selve værktøjet her: ”Circular Buildings Toolkit”

Læs mere i vidensbanken

Bygge- og anlægsaffald
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.