Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Nyt om shredderaffald i forhold til energiudnyttelse.

24. april 2015
Nyt om shredderaffald i forhold til energiudnyttelse.
Regeringens ressourcestrategi lægger op til, at shredderaffaldet i højere grad genanvendes og energiudnyttes. Forventningen er, at der fra 2018 højst deponeres 30 % af shredderaffaldet, mindst 10% genanvendes og den resterende del energiudnyttes. Miljøstyrelsen har nu offentliggjort to projekter, som belyser forhold, der har betydning for, at shredderaffald fremadrettet i højere grad kan energiudnyttes.

Klassificering af shredderaffald som farligt affald
Shredderaffald klassificeres i Danmark generelt som farligt affald. Det sker blandt andet på grund af indholdet af forskellige diesel- og oliekulbrinter (TPH). Der er fra sektoren side peget på, at den nuværende praksis for klassificering af kulbrinteforurening i shredderaffald kan være en administrativ barriere for udnyttelse af shredderaffald til energiformål.

Miljøstyrelsen har derfor gennemført et projekt, som havde til formål at undersøge om indholdet af TPH i shredderaffald reelt kan tilskrives diesel- og olieforureninger, eller om analyseresultatet er påvirket af bidrag fra materialer som f.eks. plast. Det vurderes samtidig, om det er muligt at skelne disse bidrag fra hinanden. Det konkluderes i rapporten, at analyserne af TPH-indholdet i shredderaffald sandsynligvis er påvirket af falsk-positive bidrag af matrixkomponenter fra plast i C20-C40-intervallet. Ved anvendelse af acetonefri ekstraktion inden analyse, elimineres en stor del af det falsk-positive bidrag fra f.eks. plast og gummi, og metoden kan anvendes til klassificeringsformål.

Rapportens sidste del indeholder en vejledning til kommuner, shreddervirksomheder og andre aktører, som beskriver, hvordan der bør analyseres for indhold af TPH, hvordan resultaterne fortolkes, samt hvordan prøvetagning og afrapportering bør foretages.

Hent rapporten "klassificering af shredderaffald ud fra indhold af kulbrinter" her.

Miljøstyrelsen har endvidere udarbejdet en vejledende udtalelse vedrørende klassificering af shredderaffald som farligt eller ikke-farligt affald.


Forbrænding af metalholdigt affald
Et andet forhold, som har været diskuteret i forhold til øget energiudnyttelse af  shredderaffald, er konsekvenserne af at forbrænde metalholdigt affald i affaldsforbrændingsanlæg. Gennem de seneste år er der sket en betydelig udvikling i teknologien til at udsortere metaller fra slagger fra affaldsforbrænding. Det betyder, at man i dag er blevet ret dygtige til at få metal ud af slaggerne til genanvendelse. Tilbage står spørgsmålene om, hvordan metallernes og slaggernes kvalitet ved forbrænding af metalholdigt affald i forhold til hhv. genanvendelse og nyttiggørelse påvirkes.

I projektet ”Vurdering af metalholdigt affald til forbrænding” afdækkes konsekvenserne for slagge, når tilførslen af metalholdigt affald (metalimprægneret træaffald og shredderaffald) til forbrænding øges. Der er gennemført et litteraturstudie, som har givet input til opstilling og modellering af relevante scenarier for, hvordan affaldets sammensætning kan antages at blive, såfremt metalimprægneret træaffald eller shredderaffald forbrændes. Effekten ved forbrændingen er vurderet i forhold til emissioner, og potentialerne for genanvendelse af metaller og nyttiggørelse af slaggerne er vurderet.

Det konkluderes i undersøgelsen, at metallerne i vid udstrækning vil genfindes i slaggen som frit metal, hvorfra det principielt kan udsorteres. Dog indgår en vurdering af metalkvaliteten efter forbrændingsprocessen ikke i vurderingerne.

Emissionerne fra den rensede røggas og via spildevand vurderes at kunne overholde gældende grænseværdier. Som opfølgning på ovenstående projekt om forbrænding af metalholdigt affald planlægger Miljøstyrelsen i 2015 at igangsætte et projekt, der ved hjælp af forbrændingsforsøg med shredderaffald, skal give yderligere viden om mulighederne for at udsortere og genanvende metaller efter forbrændingsprocessen. Aktuelt har to danske anlæg, Måbjergværket og Reno-Nord, tilladelse til brænde shredderaffald.

Miljøstyrelsens vejledende fortolkning af, hvornår shredderaffald kan betegnes som forbrændingsegnet affald findes her. Den vejledende fortolkning forventes på sigt at blive erstattet af regulering. 

 

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.