Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Nye systemer for take-away emballager

05. marts 2021
Nye systemer for take-away emballager
Med en mission om at nedbringe miljøeffekterne ved brug af take-away emballager er man i Sverige i gang med at afprøve både pant- og genbrugssystemer.

Siden december har den svenske virksomhed &Repeat udrullet et pantsystem, som skal sikre tilbagelevering af brugte take-away emballager med henblik på genanvendelse. Emballagerne, der er lavet af enten pap eller plast, leveres tilbage til udleveringsstedet mod en pant på SEK 4 per styk, som kan anvendes til køb af nye måltider. Systemet fungerer for både take-away og for dem, der spiser på stedet, og restauranterne har deres egne returpunkter, hvor emballagen indsamles separat og dermed skaber de rette betingelser for et cirkulært system.

Konceptet blev lanceret i 40 restauranter i december, og siden hen er efterspørgslen efter ordningen steget stødt, så den nu kan findes i 140 forskellige svenske restauranter. Målet er inden for tre til fem år at nå de samme niveauer for genanvendelse som for aluminiumsdåser og altså en genanvendelsesprocent på 85 procent.

Udforsker mere viden i forhold til genbrugsemballager
Samtidig ser man lige nu også et større konsortie af svenske aktører, med det svenske miljøinstitut IVL i spidsen, som er i gang med at blive klogere på mulighederne for at etablere et retursystem til take-away emballager, men her med henblik på vask og genbrug. I forskningsprojektet tester man genbrugsemballager af plast til både mad og drikkevarer og man undersøger bl.a. forbrugernes og restauranternes oplevelser med at anvende og håndtere genbrugsemballagerne samt miljøeffekterne sammenlignet med de ”konventionelle” engangsemballager, som hidtil er blevet anvendt til samme formål.

Læs mere
Du kan læse mere om pantsystemet i artiklen ”Fler restauranger börjar med pant av förpackningar” på det svenske netmedie recyclingnet.se her.

Du kan også læse mere om selve virksomheden &repeat

Endelig kan du læse om det svenske forskningsprogram for genbrugsemballager her

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomi
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.