Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Nye spændende tal fra affaldsdatasystemet er netop offentliggjort

23. marts 2015
Nye spændende tal fra affaldsdatasystemet er netop offentliggjort
Miljøstyrelsen har i dag offentliggjort ”de hidtil mest detaljerede oplysninger om affaldsproduktion og –behandling”. Udover at være meget detaljerede er de også yderst interessante, og vidner om et stort behov for øget kvalitet i indberetningerne. [OBS !Der er tilføjelser til denne nyhed fra 24. marts 2015]

Ser man bl.a. på opgørelsen over kommunernes genanvendelsesprocenter, udregnet efter bilag 5 i ressourcestrategien, ses det tydeligt, at tallene ligger langt fra den kommunale virkelighed. Procenterne vidner om et stort behov for forbedring i kvaliteten af indberetningerne Fx varierer procenten fra 0,051% i Tårnby til 100% på Fanø, hvilket tydeligvis er langt fra virkeligheden. 

I det følgende udtræk kan ses dagens opgørelse over genanvendelsesprocenten i landets kommuner: Rapporten er hentet 23.marts 2015

Uddybende information til denne nyhed, tilføjet den 24. marts 2015: []
[Det skal dog siges, at Miljøstyrelsen i deres  forklaringer, bemærkninger og forbehold til de enkelte rapporter (som kan ses her) gør det klart, at der her er tale om så kaldt rådata uden tilpasninger, og er bevidst om følgende udfordringer, med netop disse tal:
- Erhvervsaffald i kommunale indsamlingsordninger kan være regnet med som husholdningsaffald (F.eks. dagrenovationslignende affald). Dette trækker genanvendelsesprocenten ned.
- Nogle kommuner deler genbrugspladser. Kommunen der ikke har egen genbrugsplads har derfor for lille genanvendelsesprocent, mens kommunen der har genbrugspladser for flere kommuner, har en for høj genanvendelesprocent.
- Erhvervsaffald på kommunale genbrugspladser tælles med som husholdningsaffald. Dette trækker genanvendelsesprocenten op.]

Ifølge Miljøstyrelsen rettes fejlene og manglerne dog løbende i samarbejde med indberetteren af tallene, og styrelsen er klar over, at der kan forekomme fejl i datamaterialet.
 
Man skal være opmærksom på, at når fejl er rettet eller manglende indberetninger er kommet ind opdateres rapporterne automatisk dagligt. Det betyder, at ældre træk fra databasen ikke længere meningsfuldt kan anvendes. Et godt råd fra Miljøstyrelsen er derfor altid at være opmærksom på, hvornår de dataudtræk, man anvender, er trukket fra databasen.

Generelt findes der langt flere detaljerede data end hidtil, hvilket betyder at vi generelt har fået og vi få et bedre og mere detaljeret vidensniveau om affaldsstrømmene i Danmark,  hvilket kan ses i alle de mulige rapporter her på Miljøstyrelsens hjemmeside.

I forbindelse med Miljøstyrelsens kvalitetssikringsarbejde af det indberettede datagrundlag identificeres generel en række fejl og mangler.

De mest typiske fejl er ifølge Miljøstyrelsen:

- Affald kommende fra husholdninger bliver hyppigt angivet som erhvervsaffald.
- Der bliver angivet en forkert producent, så affaldet bliver placeret i en forkert kommune og/eller     branchegruppe.Kommunens indsamler indrapporterer ikke til ADS.
- Manglende indberetninger fra modtageanlæg.
- Der bliver indrapporteret forkerte mængder i forhold til hvad der bliver faktureret.
- Manglende eksportindberetning fra affaldsproducenten.
- Forkert affaldskodevalg.
- Forkert kombination mellem de valgte affaldskoder.

Udbyggende information til denne nyhed, tilføjet den 24. marts 2015:
[Se her Miljøstyrelsens nyhed om offentliggørelsen her på]

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.