Mette Skovgaard, Dakofa
Kursus: Nye regler og målemetoder for håndtering af asbest
Selvom de første forbud mod at anvende asbestholdige produkter blev indført i 1972 (isolering) og der i 1980’erne kom flere forbud (bl.a. asbest i tagbeklædning fra 1988), så findes asbest stadig i mange bygninger. I EU har alle former for asbest i produkter har været forbudt i EU siden 2005.
I Danmark har grænseværdien for erhvervsmæssig eksponering været sænket til 0,003 fibre/cm³ siden den 1. januar 2022. Ultimo 2023 blev grænseværdien i EU sænket fra 0,1 fibre/cm3 til 0,01 fibre/cm3. Fra den 21. december 2029 strammes reglerne i EU yderligere, jf. Asbestdirektivet (2023/2668 af 22. november 2023).
For at kunne fastslå omfanget af en asbestforurening er det nødvendigt at vide, hvilke prøver der skal tages og hvordan resultaterne kan tolkes.
Folketingets partier har vedtaget en autorisationsordning på asbestområdet for at undgå at flere udsættes for asbest. Virksomheder i Danmark skal derfor være autoriseret for at nedrive asbestholdigt materiale. Fra 1. januar 2025 skal en virksomhed have et forhåndsgodkendt kvalitetsledelsessystem og en godkendt faglig ansvarlig, der skal være tilknyttet virksomheden, i mindst 30 timer om ugen inden for virksomhedens normale forretningstid.
Arbejdstilsynet har for nyligt offentliggjort resultaterne fra et nyt projekt, hvor der bl.a. er foretaget luftmålinger ved nedrivning af asbestholdige bølgeplader. Målingerne viste, at grænseværdien ofte ville blive overskredet, og det betyder at nedrivning af asbestholdige bølgeplader som udgangspunkt ikke er et ”asbestarbejde med lavt støvniveau”.
Dakofa og Eurofins byder velkommen til dette kursus, hvor I kan blive opdateret på seneste viden om asbest og de nye regler.
Målgruppe
Kurset henvender sig primært til kommunale sagsbehandlere indenfor byggeaffald, rådgivere og entreprenører.
Undervisere, bl.a.
Johannes Rytter Dethlefsen, Arbejdstilsynet
Hanne Sadolin Jensen og Josefine Wittendorff Ipsen, Eurofins
Jesper Arent Andersen, Kingo Karlsen A/S
Henriette Soja, Horten Advokatpartnerselskab
Mette Skovgaard, Dakofa, facilitator
Kurset afholdes med min. 15 deltagere og max. ca. 25 deltagere.
Spørgsmål vedr. kurset kan henvendes til Mette Skovgaard, ms@dakofa.dk
Programmet er under udarbejdelse. Der tages forbehold for ændringer i programmet.
Program
Program
Hanne Sadolin Jensen, Eurofins
En gennemgang af hvilke typer af asbest der forekommer, samt i hvilke materialer det typisk er anvendt. Hvad skal der til af oplysninger for at vide om der er asbest i et byggeri eller ej? kan asbest vurderes og ses med det blotte øje?
Johannes Rytter Dethlefsen, Arbejdstilsynet
Fra 1. januar 2025 skal virksomheder være autoriseret for at nedrive asbest. Arbejdstilsynet fortæller om autorisationsordningen, om den nye bekendtgørelse om asbest i arbejdsmiljøet og om håndtering af asbestholdigt affald ud fra et arbejdsmiljøperspektiv.
Se Bekendtgørelse om asbest i arbejdsmiljøet, Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 744, af 18. juni 2024, der trådte i kraft den 1. juli 2024.
Hanne Sadolin Jensen, Eurofins
Hvornår er en bygning screenet og kortlagt tilstrækkeligt? Hvordan vides det med sikkerhed, om der er tale om asbestholdigt eller ikke-asbestholdigt materiale? En øvelse hvor der bliver mulighed for at udveksle viden omkring, hvilke asbestforekomster du er bekendt med samt dele viden om hvilke områder, du syntes, der bør være mere fokus på, når vi taler om asbest.
Josefine Wittendorff Ipsen, Eurofins
Et indblik ind i laboratorieverdenen og materialeprøvens rejse fra den modtages på laboratoriet til at resultatet foreligger. Hvilke analysemetoder anvendes der, og hvorfor ? Findes der metoder der er bedre end andre, alt efter hvilket materiale der er tale om ?
Jesper Arent Andersen, Kingo Karlsen A/S
Nedriverens erfaring og konkrete eksempler med fjernelse af asbestholdige materialer, herunder ændring af arbejdsmetoder på baggrund af den nye bekendtgørelse om asbest i arbejdsmiljøet samt Arbejdstilsynets projekt om asbestniveauer ved arbejde, der udføres som arbejde med lavt støvniveau.
Henriette Soja, Horten Advokatpartnerselskab
Asbest kan spredes under et byggearbejde eller have været på grunden fra gammel tid. Hvad kan kommunen kræve af undersøgelser og oprensning af grunden? Det er nogle af de emner, vi kommer ind på.
Mette Skovgaard, Dakofa