Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.
Log indNyhed: Nye ideer til at mindske madspild i tre rapporter fra Miljøstyrelsen
Den første rapport omfatter et idekatalog til, hvordan fødevareemballager kan designes, så madspildet bliver mindre. Særligt frugt, grønt og brød, der er datomærket er fødevarer, som hyppigst smides ud i hjemmet.
Formålet med projektet er at udvikle forslag til udvikling af fødevareemballager, der kan mindske madspildet i supermarkederne og/eller i hjemmene. Projektet giver forslag til 11 emballager til fødevarerne og 12 emballager til brug for supermarkedernes præsentation af varerne, som kan være med til at mindske spildet.
Baggrunden for forslagene i idekataloget er et forbrugerstudie, som omfatter forskellige personer, der er blevet fulgt i to måneder og løbende blevet interviewet. Herudover har ca. 500 personer deltaget i en spørgeskemaundersøgelse og der er udført observationer og interviews med personale og forbruger i 4 butikker.
Det andet projekt handler om mindre madspild ved anvendelse af 2. sorterings-grøntsager (grøntsager med mindre fejl) i storkøkkener. I alt otte storkøkkener har været omfattet af studiet, hvor der er blevet kigget på deres brug af grønsager (gulerødder, løg og porrer). Projektet har fundet økonomiske fordele ved at bruge løg og til dels også porrer af 2. sortering i madlavningen.
Det tredje projekt tester to forskellige farvekodningssystemer, som kan hjælpe forbrugerne til at opbevare deres fødevarer korrekt i hjemmet. Det første farvekodesystem består af et blåt og et rødt rundt mærke. Blåt for opbevaring i køleskab og rødt for opbevaring udenfor køleskab. Det andet farvekodesystem er et firkantet mærker, ligeledes med blå for køleskab og rød for udenfor køleskab, men hvor den rigtige opbevaring er fremhævet. Projektet viser, at det første farvekodningssystem fungerer bedst. Der er dog en del forbrugere som ikke ser farvekoderne, så de bør være mere synlige. Projektet indeholder endvidere en oversigt over gode råd til opbevaring af fødevarer.
Find idekataloget til, hvordan fødevareemballager designes her
Læs rapporten om 2. sorterings-grøntsager her
Læs rapporten om farvekoder til opbevaring her