Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Nye ideer til at mindske madspild i tre rapporter fra Miljøstyrelsen

14. april 2016
Nye ideer til at mindske madspild i tre rapporter fra Miljøstyrelsen
At mindske madspildet i køkkenet derhjemme, hos restauranten, supermarkedet og der hvor maden produceres kræver en bred pallette af tiltag. Miljøstyrelsen har netop publiceret tre rapporter, som på hver deres måde giver et bidrag til, hvordan vi kan minimere madspildet. Projekterne er alle sprunget ud af partnerskabet om mindre madspild og er finansieret af midler fra den nationale Strategi for affaldsforebyggelse.


Den første rapport omfatter et idekatalog til, hvordan fødevareemballager kan designes, så madspildet bliver mindre. Særligt frugt, grønt og brød, der er datomærket er fødevarer, som hyppigst smides ud i hjemmet.


Formålet med projektet er at udvikle forslag til udvikling af fødevareemballager, der kan mindske madspildet i supermarkederne og/eller i hjemmene.  Projektet giver forslag til 11 emballager til fødevarerne og 12 emballager til brug for supermarkedernes præsentation af varerne, som kan være med til at mindske spildet.


Baggrunden for forslagene i idekataloget er et forbrugerstudie, som omfatter forskellige personer, der er blevet fulgt i to måneder og løbende blevet interviewet. Herudover har ca. 500 personer deltaget i en spørgeskemaundersøgelse og der er udført observationer og interviews med personale og forbruger i 4 butikker.


Det andet projekt handler om mindre madspild ved anvendelse af 2. sorterings-grøntsager (grøntsager med mindre fejl) i storkøkkener. I alt otte storkøkkener har været omfattet af studiet, hvor der er blevet kigget på deres brug af grønsager (gulerødder, løg og porrer). Projektet har fundet økonomiske fordele ved at bruge løg og til dels også porrer af 2. sortering i madlavningen.


Det tredje projekt tester to forskellige farvekodningssystemer, som kan hjælpe forbrugerne til at opbevare deres fødevarer korrekt i hjemmet. Det første farvekodesystem består af et blåt og et rødt rundt mærke. Blåt for opbevaring i køleskab og rødt for opbevaring udenfor køleskab. Det andet farvekodesystem er et firkantet mærker, ligeledes med blå for køleskab og rød for udenfor køleskab, men hvor den rigtige opbevaring er fremhævet. Projektet viser, at det første farvekodningssystem fungerer bedst. Der er dog en del forbrugere som ikke ser farvekoderne, så de bør være mere synlige. Projektet indeholder endvidere en oversigt over gode råd til opbevaring af fødevarer.

Find idekataloget til, hvordan fødevareemballager designes her

Læs rapporten om 2. sorterings-grøntsager her

Læs rapporten om farvekoder til opbevaring her

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.