Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Nye forureningsstoffer i perkolat fra lossepladser

18. august 2017
Nye forureningsstoffer i perkolat fra lossepladser
Gennem de senere år har der været skabt opmærksomhed omkring nogle stoffer, som hyppigt har været anvendt i vores produkter og som potentielt kan forurene grundvand og overfladevand. Disse stoffer indgår ikke i de almindelige vandovervågningsprogrammer. I et nyt miljøprojekt undersøges det, om stofferne forekommer i perkolat fra de gamle ukontrollerede lossepladser, og om de dermed vil kunne udgøre en forureningsrisiko i forhold til grundvand og overfladevand.

I modsætningen til de nyere deponeringsanlæg er grundvand og overfladevand ved de gamle ukontrollerede lossepladser ikke beskyttet mod nedsivning af perkolat ved membran og perkolatopsamlingssystemer. Lossepladserne indgår på lige fod med forurenede grunde under Regionernes offentlige indsats, og der er derfor løbende opmærksomhed på, om der kan være forureninger, der hidtil ikke er vurderet i forhold til at true kvaliteten af grundvand og overfladevand. 

Undersøgelsen består dels af et litteraturstudie, der belyser hvilke nye stoffer, der potentielt kan udgøre en trussel for grundvand og overfladevand i Danmark, dels af feltforsøg hvor der er udtaget perkolat og perkolatforurenede grundvandsprøver fra 7 lokaliteter. 

De stoffer, som undersøgelsen har fokuseret på, er stoffer, der typisk er letopløselige i vand, persistente, bioakkumulerbare og generelt sundhedsskadelige. Stoffer og stofgrupper, der er omfattet i undersøgelsen er Bisphenol A, HS Freon, 1,4-dioxan, phthalater, livsstilstoffer/personlig-pleje-stoffer, PFAS-forbindelser og bromerede flammehæmmere.

Det konkluderes i rapporten, at data fra opsamlet perkolat og perkolatforurenet grundvand tyder på, at bisphenol A, phtalater, PFAS og 1,4- dioxan generelt findes i og udvaskes fra affald deponeret på de ukontrollerede lossepladser. Resultaterne tyder dog ikke på, at phtalaterne og 1,4-dioxan udgør en væsentlig trussel for grundvandet, da de påviste indhold i perkolatprøverne er lave og vil blive fortyndet ved udslip. Bisphenol A og til dels PFAS-forbindelserne er påvist i niveauer, der muligvis kan udgøre en trussel for overfladevand umiddelbart ved lossepladser.

Undersøgelsens resultater kunne give anledning til, at det vurderes, om stofferne også forekommer i perkolat fra de eksisterende deponeringsanlæg og om disse burde inddrages i perkolatmoniteringsprogrammer, så det er muligt at vurdere om stofferne på lang sigt vil kunne udgøre en risiko for vandmiljøet. 

Læs mere i vidensbanken

Deponering
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.