Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Ny undersøgelse af miljøpåvirkningen ved nyttiggørelse af knust asfalt

26. august 2015
I et nyt miljøprojekt, som Miljøstyrelsen har udgivet, undersøges risikoen for spredning af problematiske stoffer ved nyttiggørelse af asfalt i ubunden form til vejbygning. Undersøgelsen er gennemført som en opfølgning på ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, og resultaterne af projektet forventes at bidrage til det tekniske grundlag for en kommende bekendtgørelse om genanvendelse af asfalt, som skal erstatte asfaltcirkulæret fra 1985.

Der er til brug for undersøgelsen udtaget en række prøver af knust asfalt, som repræsenterer et bredt udsnit af knust asfalt i Danmark. Der er gennemført både udvaskningstest og kemiske analyser af faststofindholdet og på baggrund heraf er risikoen for spredning af problematiske stoffer (metaller, PAH og kulbrinter) i jord og grundvand vurderet. Vurderingerne er gennemført med udgangspunkt i relevante scenarier for nyttiggørelse af knust asfalt i Danmark.

Kort sammenfattet blev der på baggrund af undersøgelsens resultater konkluderet følgende:

Indhold af problematiske stoffer
Analyse af indholdet af metaller i knust asfalt viste at disse i det store hele overholdte jordkvalitetskriterierne, dog med enkelte undtagelser for Ni og Pb. Derimod var indholdet af PAH-forbindelse generelt højere end jordkvalitetskriteriet (bedømt på 90%-fraktil og på middelværdi). Også indholdet af de tungere oliefraktioner (C15-C20 og især C20-C35) overskred jordkvalitetskriterierne.

Udvaskning af problematiske stoffer
Udvaskningen af problematiske stoffer fra knust asfalt viste sig at være relativ lav og kunne i de fleste tilfælde overholde grænseværdierne for kategori 1 og 2 i bekendtgørelsen om anvendelse af restprodukter og jord til bygge- og anlægsarbejder og om anvendelse af sorteret, uforurenet bygge- og anlægsaffald (BEK 1662:2010). Det bemærkes, at bekendtgørelsen ikke omfatter knust asfalt. Bekendtgørelsen indeholder endvidere ikke grænseværdier for organiske stoffer, herunder PAH og olieforbindelser.

Risiko for uacceptabel påvirkning af grundvand og overfladevand
Risikoen for spredning af problematiske stoffer blev vurderet ved at sammenligne resultaterne af udvaskningstest med kvalitetskriterier for forskellige anvendelser af knust asfalt i ubunden form (scenarier). Kvalitetskriterierne blev beregnet ved at gennemføre modelberegninger for de relevante anvendelsesformer. Ved modelberegningerne tages der udgangspunkt i, at grundvands- og overfladevandskriterier skal være overholdt i en given afstand fra anvendelsen.

På den baggrund vurderedes det, at anvendelse af dansk knust asfalt på ubunden form (og under de betingelser, som er anvendt i vurderingerne) ikke giver anledning til uacceptable påvirkninger af nedstrøms grundvand og overfladevand, set i forhold til de gældende vandkvalitetskriterier. Dog forudsættes det, at direkte kontakt mellem knust asfalt og  grundvand/overfladevand skal undgås, og at det sikres, at eventuelt perkolat ikke kan løbe direkte ud i et vandområde uden først at passere gennem et jordlag.

Hent projektet her fra Miljøstyrelsens hjemmeside
 
Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018

Cirkulæreskrivelse om anvendelse af opbrudt asfalt til vejbygningsformål m.v.

Læs mere i vidensbanken

Bygge- og anlægsaffaldJord
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.