Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Ny teknologi baner vejen for fremtidens cirkulære tekstilindustri

16. april 2021
Ny teknologi baner vejen for fremtidens cirkulære tekstilindustri
I onsdags blev en fiberscanner indviet ved Wargön Innovation i Sverige. Scanneren er en nyudviklet teknologi til automatisk tekstilsortering, der anses for at være en vigtig del af fremtidens bæredygtige tekstilindustri.

Det fremgår af nyheden på Wargöns hjemmeside, at Wargön Innovation er Nordens eneste test- og udviklingsfacilitet til tekstilsortering, der sorterer til genbrug, redesign og genbrug. Den nye fiberscanner er installeret i anlægget i Vänersborg kommune, og det er et vigtigt skridt i retning af at øge genbrugsmulighederne for tekstilmaterialer.

Fiberscanneren, også kaldet Fibersort, bruger NIR-teknologi til automatisk at sortere tekstiler baseret på farve, mønster og materialeindhold, såsom hvor meget bomuld, akryl og polyester de indeholder, noget som det menneskelige øje ikke kan registrere. Lige nu kan scanneren genkende 46 kombinationer og der vil komme flere til.

Sorteringsudstyret med Fibersort-teknologi er bygget inden for WargoTex-udviklingsprojektet og er blevet finansieret via Re: source og af Sveriges Textile and Fashion Company, TEKO og University West.

Wargön er et svensk konsortium af parter, som udvikler og tester systemer og teknologier til sortering af tekstiler til både genbrug og genanvendelse. Konsortiet af 25 parter fra hele den svenske værdikæde arbejder sammen for at systematisere indsamling og håndtering af de brugte tekstiler således, at det kan bringes op i stor skala – på svensk jord.

Da DAKOFA’s tekstilnetværk besøgte pilotanlægget i november 2019 var diskussionen i konsortiet ifølge projektlederen, om det mon på sigt, med udgangspunkt i både de nationale og europæiske mål og krav, ville være mere hensigtsmæssigt at bringe (dele af) håndteringen og sorteringen tilbage til Sverige, således at både gennemsigtighed og innovation fremmes. Hvilket må siges, at at være på linje med den diskussion, der i øjeblikket også pågår i Danmark.

Baggrundsmateriale:

Se hele nyheden om scanneren her på Wargöns hjemmeside

Se hele nyheden for DAKOFAs studietur til sverige her på DAKOFAs hjemmeside

Læs mere i vidensbanken

Tekstiler
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.