Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Ny rapport om nano-materialer i affald fra Miljøstyrelsen

08. december 2014
Nano-materialer anvendes i stigende grad i mange forskellige produkter. Med en ny undersøgelser sætter Miljøstyrelsen nu fokus på tilstedeværelsen af nano-materialerne i affaldsstrømmene og betydningen heraf for affaldshåndteringen.

Undersøgelsen giver et overblik over den eksisterende viden på området og den præsenterer indledende massestrømme for de potentielt vigtigste nano-materialer i forskellige affaldsstrømme. I undersøgelsen udpeges områder, hvor der er behov for nærmere undersøgelser mht. miljø og sundhed, når affald med nano-materialer håndteres i vores affaldssystemer.

Betydelige affaldsstrømme med nano-materialer
I undersøgelsen fokuseres på følgende affaldsstrømme

• Metalaffald
• Plastik
• Tekstiler
• Elektronikaffald og udtjente biler
• Bildæk
• Bygge- og anlægsaffald

Affaldsstrømmene er udvalgt dels fordi de er interessante i forhold til de danske affaldshåndteringssystemer, dels fordi der er viden tilgængelig i litteraturen.

De anvendte nano-materialer i forhold til disse affaldsstrømme omfatter f.eks. carbon nanotubes (CNT), Nano-SiO2, nano-Ag, Nano-TiO2, Nano-ler, Nano-ZnO, Nano-CeO2. Nano-materialerne i affaldsstrømmene anvendes f.eks. i forbindelse med overfladebehandling og anden behandling, maling, emballager, tilsætninger, o.lign.

Udfordringer ved håndtering af nano-materialer i affaldssystemerne
Gennem indledende massestrømsanalyser peger undersøgelsen på, hvad der sker med nano-materialerne gennem traditionel affaldshåndtering.

Ved genanvendelse og nyttiggørelse af affald indeholdende nano-materialer er der generelt et behov for at se på arbejdsmiljøeffekter i forbindelse med selve genanvendelsesprocessen samt miljøeffekter ved behandling og efterfølgende disponering til genanvendelse/nyttiggørelse. Endeligt er det relevant at se på tilførslen af nano-materialer til ”nye” produkter, når affald med nano-materialer oparbejdes til brug i nye produkter. Arbejdsmiljøeffekter hovedsageligt relateret til håndteringen ved indsamling, sortering, neddeling og knusning i forhold til støv. Miljøeffekter relateres til frigivelse af nano-materialer fra affaldet med risiko for spredning til det omkringliggende miljø ved nyttiggørelse.

I affaldsforbrændingsprocessen viser litteraturen, at de uorganiske nano-materialer, TiO2, ZnO og Ag, primært ender i slaggerne og kun i mindre grad i flyveasken. I forbindelse med nyttiggørelse af slagger peges der på behovet for viden om arbejdsmiljøforhold ved oparbejdning og håndteringen af slaggerne samt risiko for miljøpåvirkninger ved udvaskning af nano-materialer fra slaggerne.

Ved deponering af affald med nano-materialer peges der på risikoen for frigivelse af nano-materialer til perkolatet og den manglende viden om membranens evne til at tilbageholde disse nano-partikler.
Endelig peger undersøgelsen på nødvendigheden af at udvikle analysemetoder til at bestemme indhold af nano-materialer i affaldsfraktioner.

Læs hele rapporten - hent den her

Se materialet fra DAKOFAs seminar om nanoaffald her

Læs også en videnskabelig undersøgelse fra DTU-Miljø om nano-partikler i affald – hent artiklen her

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.