Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Ny rapport fra Miljøstyrelsen om nanomaterialer

24. november 2014
Første del af NanoDEN projektet, som er under Miljøstyrelsens indsats ”Bedre styr på nanomaterialer og deres sikkerhed” er publiceret. Rapporten ”Environmental fate and behaviour of nanomaterials” miljøprojekt nr. 1594, 2014 har til formål at vurdere, om industrielt fremstillede nanomaterialer udgår en risiko for miljøet i Danmark.

Definition af nanomaterialer

I rapporten defineres nanomaterialer, som fremstillede materialer med en eller flere eksterne dimensioner på mellem 1 og 100 nm. Nanomaterialerne anvendes i produkter eller artikler på grund af deres lille størrelse og andre manipulerede egenskaber. En række nanomaterialer er blevet udvalgt som cases i rapporten pga. deres forventede mængde i produktion og anvendelse i Danmark samt anvendelsen i forbrugerprodukter, industrielle processer og miljøoprensningsprocesser:

-Sølv

-Titaniumdioxid

-Zinkoxid

-Kulstof-nanorør

-Kobberoxid

-Nano-skala nulvalent jern

-Ceriumdioxid

-Carbon black

-Kvantepunkter

Anvendelsen af nanomaterialer

Anvendelsen af nanomaterialer er i dag stigende på tværs af mange forskellige sektorer. Derfor kan udledning af nanomaterialer forekomme i alle led af værdikæden lige fra produktion, brug og bortskaffelse.

Udledningerne kan være både tilsigtede og utilsigtede. F.eks. kan spildevand og spildevandsslam, perkolat fra lossepladser, rester fra affaldsforbrænding indeholde nanomaterialer. Hvordan nanomaterialerne vil opfører sig i miljøet afhænger af de egenskaber de har, samt den recipient de udledes til. Der er derfor behov for at forstå sammenhængen mellem disse processer samt at estimere både kvantitativt og kvalitativt de potentielle miljømæssige eksponeringer for nanomaterialer.

Der findes i dag modeller til at beskrive udslip, skæbne og fordeling af nanomaterialer, men modellerne er hæmmet fordi der mangler viden om, hvordan nanomaterialernes nye fysisk-kemiske egenskaber påvirker deres transformationsproces og dermed deres opførsel i miljøet. Rapporten har identificeret en række vigtige omdannelsesprocesser:

-fotokemisk nedbrydning

-Oxidation, reduktion

-Opløselighed

-Udfældning

-Speciering/kompleksdannelse

-Agglomerering

-Aggregering

-Sedimentation

-Adsorption

-Desorption

-Biotransformation

Rapporten gennemgår disse processer med særlig fokus på de ovennævnte udvalgte nanomaterialer.

Manglende viden og data

Rapporten identificerer en række videnhuller og datamangler, som forhindrer en valid kvalitativ og kvantitativ vurdering af deres skæbne og adfærd i miljøet. Manglerne kan opdeles i tre kategorier:

1.Processer, der styrer nanomaterialernes skæbne og opførsel, inklusiv manglende viden om de specifikke processer, der bestemmer skæbnen for nanomaterialer i miljøet.

2.Karakterisering og målemetoder, inklusiv videnshuller i tilknytning til de forskellige metodebegrænsninger til at karakterisere og måle koncentrationer af nanomaterialer.

3.Adgang til data og informationer, inklusiv videnshuller om f.eks. produktion, brug og anvendelse af nanomaterialer.

EU skærper reglerne om anvendelse af nanomaterialer i biocider

Kun to nanomaterialer er listet i EU kommissionens nye biocidprogram og det er silikonedioxid og sølv optaget i silikonedioxid. Dette kan gøre det mere vanskeligt at anvende nanomaterialer inden for dette område i fremtiden, hvilket NGO’er hilser velkomment, mens industrien kritisere Kommissionen. Nanomaterialer som ikke er listet i programmet kan dog godt markedsføres, hvis der ansøges om særligt tilladelse hertil. Hvis virksomheder vil søge denne mulighed skal det ske inden August 2015. 

Ny arbejdsgruppe om nanomaterialer er etableret under IWWG

IWWG (International Waste Working Group) har etableret en ny arbejdsgruppe, der skal kigge på nanomaterialer i affald. Gruppens formål er at udvikle, samle og videreformidle viden og information om affaldshåndtering af produkter og affald, der indeholder fremstillede nanomaterialer. Arbejdsgruppen skal mødes en gang årligt og deltage i IWWG’s almindelige aktiviteter, som f.eks. konferencer, workshops mv. Formanden for gruppen er Nicole Berge, som kan kontaktes via mail berge@engr.sc.edu og information om gruppen arbejde kan findes på IWWG’s hjemmeside www.iwwg.eu/task-groups.

Find mere information om nanomaterialer på DAKOFA’s hjemmeside her.

Find Miljøstyrelsen rapport om nanomaterialer her.

Besøg Miljøstyrelsens nanoprodukt register her.

Læs om Miljøstyrelsens nanoindsats her.

Besøg Informationcenter for miljø og sundhed om nanoprodukter her

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.