Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Ny kortlægning af elektronikaffaldets veje

21. juni 2016
Ny kortlægning af elektronikaffaldets veje
Det har længe været et ubesvaret spørgsmål, hvorfor vi ikke kan genfinde de markedsførte mængder af elektronik i affaldsstrømmen. Ifølge statistikken fra DPA-system blev kun 50% af elektronikaffaldet indsamlet i 2014*. I en ny kortlægning, som er gennemført under Miljøstyrelsens partnerskab for indsamling af elektronikaffald, gives et konkret bud på elektronikaffaldets veje - både de officielle strømme og de såkaldte skyggestrømme. Størrelsen af strømmene er estimeret.

*(indsamlingsprocenten er beregnet på baggrund af et gennemsnit af de foregående 3 års markedsførte mængder)

Resultaterne af kortlægningen, som udgøres af 5 projekter, er samlet i et grafisk overblik – se det her.

Kortlægningen viser, at de mest betydelige strømme, der i dag ikke registreres, som indsamlede mængder og derfor ikke indgår i de officielle statistikker (skyggestrømme), er:

  • Indsamling af WEEE fra virksomheder er de forskellige former for affaldsindsamling der foregår fra kontormiljøer og andre former for arbejdspladser af f.eks. computer, server, telefoner, ventilationsudstyr, printere osv. Strømmen af WEEE fra virksomheder til hhv. affaldsbehandlere og skrothandlere vurderes at være relativt stor.
  • Udtjente hvidevarer tages retur, når nye installeres (Detailhandlen). Strømmen udgøres hovedsageligt af store husholdningsapparater eller kølemøbler, der tages med retur af elinstallatører og vognmænd, når der leveres eller installeres nyt.
  • Tyveri fra genbrugspladser og storskraldsordninger samt salg af WEEE fra virksomheder er uautoriseret indsamling af WEEE, som vurderes at være forholdsvis organiseret. Årsagen til denne strøm er, at visse WEEE fraktioner er værdifulde og let kan omsættes. Desuden er WEEE i f.eks. storskraldsordninger ofte meget let tilgængeligt og de uautoriserede aktører har mere eller mindre frit lejde, eftersom tyveri af affald ofte ikke håndhæves.

På baggrund af overblikket over strømmene af elektronikaffald vil partnerskabet komme med anbefalinger til initiativer, der fremadrettet i højere grad kan sikrer indsamlingen og registrering af elektronikaffald i Danmark. Målet er at sikre, at de værdifulde ressourcer i elektronikaffald genanvendes, og at det elektronikaffald, der indeholder problematiske stoffer, håndteres korrekt, så affaldet ikke udgør en sundheds- eller miljømæssig risiko. Partnerskabet forventer at aflevere sine anbefalinger til august.

De 5 projekter i den samlede kortlægning 
 
Kortlægning af WEEE-strømme i kommuner, detailhandel og genvindingsindustri
Projektet giver et estimat på en række affaldsstrømme for elektronikaffald (WEEE) i Danmark og giver et overblik over det samlede indsamlingssystem.

Kortlægning af eksport af brugt elektronik
Projektet giver et estimat på mængden af brugt elektronik, som eksporteres ud af landet og derfor ikke er tilgængelig for indsamling i Danmark.

Kortlægning af forbrugeradfærd og pulterkammereffekt
Projektet giver et estimat på hvor meget elektronik, der årligt akkumuleres i samfundet på grund af forbrugeradfærd og ændringer i demografi.

Kortlægning af tyveri fra kommunale indsamlingsordninger
Estimat på omfanget af tyveri af elektronikaffald er baseret på konkrete observationer på genbrugspladser, storskraldsindsamling og henteordninger.

Kortlægning af kommunernes håndtering af eget elektronikaffald
Projektet undersøger, hvordan kommunerne håndterer eget elektronikaffald og hvorvidt disse mængder indgår i national indsamlingsstatistik.

Alle 5 projekter kan hentes fra Miljøstyrelsens hjemmeside.

Om Partnerskabet for indsamling af elektronikaffald
Partnerskabet består af KL, DI og Dansk Erhverv, som også repræsenterer Genvindingsindustrien, samt Benny Steen Rasmussen, der som tidligere direktør for Dansk Retursystem og nuværende direktør i Hold Danmark Rent, fungerer som særlig ressourceperson i partnerskabet.
Læs mere om partnerskabet for indsamling af elektronikaffald her.

Læs mere i vidensbanken

Elektronikskrot/WEEE
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.