Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Ny inspiration til cirkulær byudvikling

30. juni 2022
Ny inspiration til cirkulær byudvikling
Byerne er store nok til at gøre en forskel og små nok til faktisk at få tingene til at ske!

Sådan lyder indledningen til en ny case-samling, der beskriver en række ”små-skala initiativer” (såkaldte small scale actions), der på forskellig vis har forsøgt at skubbe de involverede byer, og deres borgere, i en mere cirkulær retning. Case-samlingen og det bagvedliggende initiativ bygger på en erkendelse af, at størstedelen af ​​den globale befolkning bor i byer, der forbruger over 75% af de globale naturlige ressourcer, producerer 50 % af det globale affald og 3/4 af de globale drivhusgasemissioner, hvilket gør byerne til et oplagt fokusområde for cirkulære forandringer. Derfor er ni byer gået sammen i et netværk, hvorunder de har udført konkrete initiativer med henblik på at inspirere lokalsamfund til at anerkende, fastholde og bygge videre på de værdifulde ressourcer, de har omkring sig.

Case-samlingen består af korte, overskuelige beskrivelser af 14 forskellige små-skala initiativer, som de ni byer har implementeret og rapportret om. I case-samlingen kan man bl.a. læse om cirkulære designworkshops med fokus på indretning af borgernes hjem, test af en app, der skal fremme lokalt genbrug, nye indsamlingsordninger for effekter til genbrug, borgerinddragende workshops med fokus på reparation og genbrug af møbler mv. Alle cases præsenteres i et let og overskueligt format, hvor man bl.a. også kan læse lidt om resultaterne. Samtidig er de suppleret med links til yderligere læsning og inspiration.

Baggrund
Rapporten er udarbejdet som en del af ”Resourceful Cities” netværket, der er et såkaldt URBACT Action Planning netværk af ni europæiske byer, der arbejder for at udvikle den næste generation af bymidter med henblik på at fremskynde overgangen til en cirkulær økonomi. Idéen til netværket opstod under arbejdet i ”Urban Agenda” partnerskabet for cirkulær økonomi, herunder arbejdet for at fremme Urban Resource Centre for affaldsforebyggelse, genbrug og genanvendelse. 

Læs mere
Du kan læse mere i case-samlingen ”A Compendium of Small Scale Actions to Promote the Circular Transition in Cities” som du kan finde på URBACT’s hjemmeside her

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomi
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.