Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Ny innovationsguide giver konkrete løsninger på plastproblemet

04. december 2020
Ny innovationsguide giver konkrete løsninger på plastproblemet
Den nye guide præsenterer en række konkrete, cirkulære løsninger, som skal gøre produkterne egnede til den cirkulære økonomi – allerede i design- og produktionsleddet.

Ellen MacArthur Fonden har netop præsenteret en ny hands-on guide, der skal hjælpe aktører verden over med at tackle plastforurening gennem en (mere) cirkulær økonomi. Denne gang er der tale om en guide, der gennem praktisk vejledning og konkrete eksempler viser aktører, der direkte eller indirekte påvirker emballager, produkter og forretningsmodeller, hvordan de kan udføre reelle forandringer i begyndelsen af værdikæden. Hensigten er, i stedet for at tale om affaldshåndtering, at gøre aktørerne (og dermed produkterne) mere egnede til en cirkulær økonomi og at levere reel forandring frem for ”bare” små-justeringer til det eksisterende.

Med den nye guide følger:

  • En introduktion til tankegangen bag innovation i de første led af værdikæden
  • Eksempler og vejledning i anvendelse af opstrøms-innovation med henblik på tre strategier for cirkulær økonomi: forebyggelse, genbrug og materialecirkulation
  • En konkret vejledning i, hvordan man understøtter og træffer beslutninger gennem opstrøms-innovationsprocesserne.

Den nye guide indeholder som sagt konkrete vejledninger til, hvordan man som virksomhed kan komme i gang med at innovere og nytænke, men også en række casestudier, der skal være med til at inspirere. I tillæg følger en interaktiv database med innovationer, samt en workshop-pakke, der hjælper med at organisere opstrøms-innovationsevents, der kan sætte gang i konkret handling.

Lanceringen af den nye guide kommer kun få uger efter at Ellen MacArthur Fonden har understreget, at der fortsat er et godt stykke vej til at nå de mål, som aktørerne under den såkaldte ”Global Commitment” har sat sig. Netop for at understrege, at der er brug for at tænke nyt og ud-af-boksen udtalte Sara Wingstrand, Innovation Program Manager i Ellen MacArthur Fonden i forbindelse med lanceringen af guiden følgende: ”Vi kan ikke genanvende os ud af plastforureningskrisen. Vi er nødt til at bevæge os opstrøms og se på, hvad der sættes på markedet i første omgang, så vi kan designe os væk fra at producere affald og ikke ”bare” håndtere affaldet bedre. Den cirkulære økonomi giver os mulighed for at redesigne hele plastsystemet med henblik på ikke bare at tackle den globale plastforureningsudfordring, men at gøre det på en måde, der giver os mulighed for at opbygge bedre vækst og at skabe hurtige løsninger, der kan skaleres. Designere og virksomheder er helt centrale i denne overgang, og vi håber, at denne guide kan hjælpe dem af sted på rejsen.

Læs mere

Du kan finde den nye guide ”Upstream innovation – a Guide to packaging solutions” her

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomiPlast
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.