Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Ny cirkulær handlingsplan fra EU i vente?

08. august 2019
Ny cirkulær handlingsplan fra EU i vente?
Den kommende Kommissionsformand vil arbejde for at præsentere en ny cirkulær handlingsplan for EU. Tekstilindustrien og bygge-anlægssektoren forventes at være blandt de sektorer, der kommer i søgelyset.

Den nyvalgte formand for Europa-kommissionen, Ursula von der Leyen, præsenterede over sommeren et politisk program, der viser, hvad den kommende Kommissionsformand vil kæmpe for – og ambitionerne inden for det grønne område er store. Von der Leyen ønsker bl.a. at Europa skal blive verdens første klima-neutrale kontinent, hvilket bl.a. skal realiseres ved hjælp af en ambitiøs klimaplan, en egentlig klimalov såvel som en klimapagt. I denne forbindelse forventer hun, at store dele af både de offentlige og private investeringer i Europa skal følge med.


Cirkulær handlingsplan 2.0

I det politiske program understregede den kommende formand også, at hun ønsker, at den nye Kommission skal fortsætte arbejdet med at gøre EU verdensledende inden for cirkulær økonomi og grønne teknologier. Von der Leyen ønsker således at præsentere en ny cirkulær handlingsplan, der skal følge op på den handlingsplan, som Kommissionen præsenterede i december 2015, men som i denne omgang skal fokusere på bæredygtigt ressourceforbrug i ressourceintensive og høj-impact sektorer som eksempelvis tekstil- og byggeindustrierne. I tillæg vil hun fortsætte arbejdet mod plast i havene, særligt ved at adressere mikroplast-udfordringerne. Endelig ønsker den kommende formand også at præsentere en såkaldt ”Farm-to-fork” strategi, som skal sikre bæredygtige fødevarer gennem hele værdikæden. 

Udspillet falder i direkte tråd med de udmeldinger, som det finske formandskab for EU præsenterede i begyndelsen af juli, idet finnerne også ønsker en ny handlingsplan med fokus på bygge- og anlæg, fødevarer, transport og tekstil i en cirkulær kontekst.

 

Du kan finde Ursula von der Leyens politiske program her.

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomi
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.