Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Nyhed: Ny analyse skaber overblik over al plast produceret - nogensinde

23. oktober 2017
Ny analyse skaber overblik over al plast produceret - nogensinde

8,3 milliarder ton - så meget plast er blevet produceret og på den ene eller anden vis bortskaffet på verdensplan siden 1950.

Det er nu lykkedes forskere at udregne den totale mængde af plastik produceret i verden siden 1950 (hvor plastproduktionen for alvor startede i stor skala). Production, use and fate of all plastics ever made er den første globale analyse af produktion, forbrug og bortskaffelse af alt plastik nogensinde. Analysen er lavet på baggrund af indsamling og sammenligning af data om alt masseproduceret plast (polymer, syntetiske fibre og tilsætningsstoffer til plast) samt end-of-life data.

6,3 milliarder af de 8,3 er allerede endt som affald, hvor kun 9 % er blevet genanvendt, 12 % er sendt til forbrænding og 79 % er havnet på deponier, lossepladser eller i naturen. Produktionen af plast er steget fra 2 millioner ton i 1950 til over 400 millioner ton i 2015. Samtidig er over halvdelen af mængden af plastik produceret mellem 1950 og 2015 produceret indenfor de sidste 13 år. Plastproduktionen overstiger produktionen af næsten alle andre menneskeskabte materialer, kun overgået af byggematerialer såsom cement og stål.

Cement og stål er dog langtidsholdbare materialer, som anvendes i årtier, hvor plast i højere grad bruges til emballager, der har en langt kortere levetid. Undersøgelsen pointere yderligere, at udviklingen hen imod et større forbrug af engangsemballage har fået mængden af plastik i det kommunale affald i mellem- og højindkomstlande  til at stige fra 1 % i 1960 til over 10 % i 2005.

Ifølge analysen er det kun non-fiber plastik der har haft potentiale for seriøse forsøg på genanvendelse. For denne type plast blev der i 2014 genanvendt 18 % og 24 % blev sendt til forbrænding. Samme år fandt man den største procentdel af genanvendelse i Europa med 30 % og i Kina med 25 %. I USA lå genanvendelsen på 9 %. Forbrændingsniveauet af plast var i 2014 på 40 % i Europa og 30 % i Kina. I USA forbrændte man i 2014 16 %, hvilket var et fald på 5 % fra 21 % i 1995.

Forskerne bag analysen pointerer, at selvom plast er et godt og anvendeligt materiale til mange formål, så er den store produktion af fossile plasttyper en fare for morgendagens miljø, så længe så store mængde ender deres dage i naturen, hvor det ikke kan nedbrydes. Det estimeres, at hvis den nuværende plastproduktion fortsætter, så vil der i 2050 være omkring 12.000 milliarder ton plastik i på henholdsvis lossepladser, deponier og i naturen.

Læs hele artiklen om analysen Production, use and fate of all plastics ever made her

Sæt kryds i kalenderen den 22 november, hvor DAKOFA afholder konference om genanvendelse af plastemballager. Læs mere her, hvor programmet også vil blive lagt op

Læs mere i vidensbanken

Plast
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.