Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Nulskrald giver mindre restaffald og øger genanvendelsen

14. august 2015
Nulskrald giver mindre restaffald og øger genanvendelsen
Sønderborg kommune og forsyning har i samarbejde med Tankegang kørt et Nulskraldsprojekt i 122 lejligheder i Morbærhegnet med det formål at fokusere på affaldssortering og flytte så meget af husholdningsaffald som muligt fra restaffald til genbrug og genanvendelse. Projektet er støttet af Miljøstyrelsens pulje til implementering af regeringens ressourcestrategi og har på bare 5 uger opnået tydelige resultater.

 

At Sønderborg kommune har valgt at udføre projektet i Morbærhegnet er ingen tilfældighed, da netop boligforeninger er et boligområde med store udfordringer når vi taler om affaldssortering. Lejlighederne er ofte små og der er langt ned til skraldespanden. Morbærhegnet har en bred målgruppe, flere lejlighedsstørrelse og er placeret i et afgrænset område, som har gjort det velegnet til projektet.

Nulskraldsprojektets udgangspunkt er at påvirke borgerne til øget sortering gennem en aktiv kommunikation og videndeling samt en fleksibel drift. Det er borgerne, der bestemmer, hvad der er vigtigt og let for dem og de er derfor blevet inddraget aktivt i projektet.

Resultaterne
Resultaterne af projektet er meget positive. Beboerne har i løbet af 5 uger reduceret deres restaffald med 18 % fra. 4070 kg restaffald ved projektets start til 3330 kg ved projektets udgang. Dette resultat er desuden skabt af en mindre del af beboerne fra de 122 lejligheder. Dette er vurderet på baggrund af antallet af beboere, der har deltaget i projektets Nulskraldsarrangementer, hvor ca. 25 % af beboerne deltog.

Antallet af affaldsbeholdere steg i projektperioden fra 4 til 11 beholdere og nogle af beholderne blev etableret på opfordring fra beboerne. Det var bl.a. beholdere til tøj, flamingo samt juice- og mælkekartoner. Der blev f.eks. afleveret 300 kg tøj i perioden og flamingo-beholderen betød, at antallet af fejlsorteringer af flamingo i papbeholderen ophørte.

Derudover blev der opsat en spørgsmåls-beholder, hvor der kunne lægges affald, som beboeren var i tvivl om, hvor skulle hen. Spørgsmåls-beholderen blev tømt hver dag og en beskrivelse af, hvor affaldet skulle hen (med billede) blev lagt på face-book. Den type af affald som der var tvivl om var primært emballager og produkter af sammensatte materialer f.eks. poser af plast og aluminium.

Den affaldsfraktion, som har flyttet mest affald fra restaffaldsbeholderen er det organisk affald. Beboerne har i alt sorteret 541 kg. madaffald fra, hvilket gør fraktionen til den anden største fraktion efter papir (1040 kg). Sønderborg kommune har valgt at indføre separat indsamling af organisk husholdningsaffald fra 2018, men beboerne har ønsket at kunne fortsætte ordningen og mulighederne for dette undersøges nu.

Erfaringer
De væsentligste erfaringerne fra projektet er, at et kendskab til målgruppen, en forståelse for beboernes affaldssituation og frem for alt den personlige kommunikation er vigtige brikker til at få affaldssorteringen til at lykkes. Den personlige kontakt viste sig at være den mest effektive kommunikation.

Ud over dette er der et behov for, at kommune og forsyning tænker mere i indendørs sorteringsløsninger til beboer i lejligheder. Beboere som selv anskaffede sig beholdere til f.eks. madaffald oplevede at sorteringen blev nemmere og mange efterspurgte muligheder for sortering i hjemmet.

Læs hele rapporten om Nulskrald i Sønderborg her

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.