Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Nulforurening i EU: forbedring af bade- og drikkevand, mindre luftforurening og måske tendens til mindre plastforurening

15. december 2022
Nulforurening i EU: forbedring af bade- og drikkevand, mindre luftforurening og måske tendens til mindre plastforurening
Til gengæld er der ikke udsigt til at reducere den samlede affaldsproduktion eller halvere mængden af restaffald inden 2030

EU's handlingsplan "Mod nulforurening for luft, vand og jord" fra 2021 har som vision for 2050 at nedbringe forureningen af luft, vand og jord til niveauer, der ikke længere anses for at være skadelige for sundheden og de naturlige økosystemer, og som respekterer grænserne for, hvad vores klode kan klare, for derved at skabe et giftfrit miljø.

Planens mål for 2030 er:

  • forbedring af luftkvaliteten med henblik på at nedbringe antallet af for tidlige dødsfald som følge af luftforurening med 55 %
  • forbedring af vandkvaliteten gennem nedbringelse af mængden af affald, plastaffald i havet (med 50 %) og mikroplast, der udledes i miljøet (med 30 %)
  • forbedring af jordbundskvaliteten ved at mindske tabet af næringsstoffer og brugen af kemiske pesticider med 50 %
  • nedbringelse af antallet af EU's økosystemer, hvor luftforurening truer biodiversiteten, med 25 %
  • nedbringelse af andelen af personer, der er kronisk forstyrret af transportstøj, med 30 %
  • væsentlig reduktion af affaldsproduktionen og nedbringelse af mængden af restaffald fra kommunalt affald med 50 %.

Det Europæiske Miljøagentur har udgivet den første, web-baserede rapport med en vurdering af, hvordan det står til med at nå 2030-målene i handlingsplanen.  

For de to mål om affaldsproduktion konkluderer Miljøagenturet at:

  • Affaldsproduktionen har været stigende i EU, bortset fra et betydeligt fald i 2020 efter den COVID-19-relaterede afmatning af økonomien. Målet om at reducere den samlede affaldsproduktion i 2030 vil næppe blive opfyldt.
  • Desuden er det usandsynligt, at målet om at halvere mængden af restaffald inden 2030 vil blive opfyldt. Den eneste måde at opnå en væsentlig reduktion på vil være at forbedre affaldsforebyggelsen og nå niveauer af genanvendelse, der går endnu længere end de mål, der allerede er fastsat i EU-lovgivningen.

Den samlede mængde af kommunalt affald har ligget omkring 113 mio. ton per år siden 2016 og det skønnes at fortsætte frem til 2030. Genanvendelsen forventes at ville stige fra 48 % i 2020 til 60 % i 2030. Det vil nedbringe mængden af restaffald, men det vil ikke reducere mængden nok til at nå målet på omkring 56,5 mio. ton.

For for plastaffald i havet og marine økosystemer konkluderer Miljøagenturet at:

  • Der er nye beviser for, at mængden af plastaffald i havet kan være faldende, men der er ingen tilgængelige data til at vurdere handlingsplanens mål om at reducere emissioner af mikroplast.
  • Kemisk forurening forringer de europæiske marine økosystemer, hvor 80 % af de vurderede områder er udpeget som "problemområder" (inkluderer både Nordsøen og Østersøen, jf. kort i rapporten).

Engangsplast-produkter repræsenterer 50 % af de stykker affald, der er indsamlet på strande, og fiskegrej, der indeholder plast, tegner sig for yderligere 27 %. Fremover vil data for beregninger af affald langs kyster være baseret på harmoniserede data, der rapporteres af medlemsstaterne.

Baseret på data for 2010-2021, blev næsten 75 % af de vurderede hav- og kystområder i Europa udpeget som potentielle problemområder. Et område anses som et ’problemområde’, hvis der er tegn på en uønsket forstyrrelse af det marine økosystem på grund af tilførsler af forurenende stoffer.

Kommissionen har den 26. oktober 2022 stillet forslag om strengere regler for luft-, overflade- og grundvandsforurenende stoffer og rensning af byspildevand.

Læs mere
EEA, 8. dec. 2022, Zero pollution: 2030 targets within reach but need stronger action
Eller gå direkte til: EEA - Zero pollution monitoring assessment, EEA - Marine pollution and ecosystems eller EEA - Waste Management
EEA udgav i april 2022 en Briefing: EEA - Europe is not on track to halve non-recycled municipal waste by 2030

Læs mere i vidensbanken

Plast
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.