Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Norske 2030 scenarier for affaldsmængder til genanvendelse og forbrænding

12. oktober 2015
Rapport fra Avfall Norge vurderer affaldsmængden til forbrænding i tre forskellige scenarier i forhold til andel genanvendelse og mængde affald. Mængden af udsorteret husholdningsaffald ville kunne øges med 120 % eller ca. 0,8 mio. tons ved anvendelse af bedste kendte praksis og teknologi i hele landet. Det vurderes som kun lidt sandsynligt, at mængde restaffald til forbrænding vil reduceres væsentligt frem mod 2030.

Konsulentvirksomheden Mepex har udarbejdet en ny rapport fra Avfall Norge, som vurderer behovet for affaldsforbrændingskapacitet i 2030 ud fra tre forskellige scenarier:

  1. Ingen vækst i genanvendelse - vækst i affaldsmængde
  2. Best practice sortering - vækst i affaldsmængde
  3. Best practice sortering - ingen vækst i affaldsmængde

Dette er sammenholdt med oplysninger fra en rundspørge til eksisterende affaldsforbrændingsanlæg om deres kapacitet og planer for udvidelse eller udfasning af de eksisterende anlæg. Der er ikke taget hensyn til planer for nyetablering af forbrændingsanlæg i Norge med begrundelsen, at det ikke vides om disse planer kan realiseres. Forbrændingskapaciteten forventes at være forøget noget i 2020 og herefter at falde lidt hen imod 2030.

Resultatet er, at kun scenarie 3 medfører overkapacitet hos de norske affaldsforbrændingsanlæg (fra 2024), scenarie 1 voldsom underkapacitet i 2030 og scenarier 2 lidt mindre underkapacitet end i dag. Det vurderes som kun "lidt sandsynligt at mængde affald til forbrænding vil reduceres væsentligt frem imod 2030" (jf. et Mepex oplæg af 10. juni 2015).

Rapporten har flere interessante delresultater beregnet som led i at nå frem til vurderingen af behovet for affaldsforbrændingskapacitet. Der er bl.a. beregnet en gennemsnitlig sammensætning af dagrenovation ud fra 20 affaldsanalyser fra årene 2010-13 sammenholdt med en vurdering af potentialet for øget genanvendelse ud fra de bedste norske erfaringer mht. kildesortering og supplerende central sortering af restaffaldet (dagrenovationen). Der har været fokus på madaffald, papir og pap, plast, tekstiler, glasemballage og metal. Mængden af disse udsorterede affaldstyper ville potentielt kunne øges med 120 % eller ca. 0,8 mio. ton svarende til, at andelen af udsorterede husholdningsaffald til genanvendelse (inkl. materiale-nyttiggørelse) ville øges fra 39 % til 54 % af den samlede mængde husholdningsaffald.

Der kan findes oplysninger i rapporten om mængden af de forskellige affaldstyper i kg/indbygger og genanvendelsesprocenten i 2013 samt forventet genanvendelse i 2030 ved genanvendelse som i dag eller ved best practice (henholdsvis uden/med supplerende central sortering af restaffaldet). Norske best practice uden supplerende central sortering er sammenlignelig med antagelser vedr. bedste udsortering hos enfamilieboliger anvendt i Miljøstyrelsen Miljøprojekt 1458 (tabel 55) - dog angiver den norske rapport en best practice med væsentligt højere kildesortering af metal (tabel 4.2).

For organisk dagrenovation havde 68 % af nordmændene i 2013 tilbud om kildesortering, og der blev udsorteret 55 % af det organiske affald i dagrenovationen i gennemsnit (den samlede mængde organiske dagrenovation udgjorde ca. 79 kg/indbygger pr. år). Flere deltaljer - også for papir og pap, plast, tekstiler, glasemballage og metal - findes i rapportens afsnit 4.3.

Scenarier for avfallsmengder og behandlingskapasitet fram mot 2013 (Avfall Norge-rapport nr 4/2015) kan findes her

Mepex oplæg af 10. juni 2015 med præsentationen af rapportens resultater kan findes her

Se evt. DAKOFAs nyhed "Kapacitetstilpasning af affaldsforbrænding i Europa i en cirkulær økonomi" fra 22. juni 2015 her

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.