Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Nordiske virksomheder rykker tekstilerne ind i den cirkulære økonomi

07. marts 2017
Nordiske virksomheder rykker tekstilerne ind i den cirkulære økonomi
Vore nordiske naboer arbejder hårdt på at øge genanvendelsen af tekstiler. Initiativerne falder godt i tråd med den Nordiske handlingsplan, der bl.a. stiler mod, at Norden skal gå foran i udviklingen af nye forretningsmodeller til den cirkulære økonomi.

Cirkulære løsninger blomstrer op i Finland
I Finland arbejder en række virksomheder med at gøre tekstiler til en del af den cirkulære økonomi og ti af dem præsenteres i et nyt katalog, som er udgivet af den finske tekstil- og modeindustri. Kataloget præsenterer bl.a. virksomheden Pure Waste Textiles, der siden 2013 har produceret genanvendte fibre til både tøj og accessories ved brug af overskudsmateriale fra tekstilproduktion i industrien. Mere specifikt anvender virksomheden de rester, som skæres fra i tilskæringsprocessen samt overskudsproduktion fra tekstilmøller. Fibrene bliver til nye tråde og stoffer, som virksomheden dels anvender i sin egen produktion, og som de dels sælger videre til andre modeproducenter.

Et andet eksempel er den finske modevirksomhed Seppälä, der i løbet af 2016 har indsamlet brugte tekstiler fra sine kunder og herefter sendt den brugte bomuld til genanvendelse hos med et finsk forskningscenter. Genanvendelsen bliver til ved hjælp af en kemisk proces, som minder om den proces man anvender, når man fremstiller viscosefibre. I løbet af 2017 vil Seppälä lancere en række produkter, der indeholder de genanvendte fibre.

Det nye katalog præsenterer også en række øvrige virksomheder, som bl.a. producerer nye uniformer som er lavet af brugte uniformer, brugte duge samt polstringsmaterialer såvel som en anden virksomhed, der præsenterer en genbrugsmodel for det populære finske brand Marimekko.

Optisk sortering i Sverige
I Sverige er man i gang med at teste et automatisk sorteringsanlæg, der skal sortere brugte tekstiler til genanvendelse. Anlægget kan ved hjælp af en 30 meter lang sorteringslinje med optiske sensorer, sortere tekstiler med forskellige fiberindhold således, at de sorterede fraktioner bliver bedre egnede til genanvendelse end ved manuel sortering. Potentialet er ifølge projektleder Maria Elander stort, og målet med anlægget er, på sigt, at skabe en årlig sorteringskapacitet for 45.000 tons tekstiler til genanvendelse. Projektet gennemføres af et konsortium af aktører fra hele værdikæden, herunder bl.a. affaldsselskaber, velgørende organisationer, den svenske Miljøstyrelse og Kemikalieinspektionen.


Se kataloget over de finske modeller for genbrug og genanvendelse af tekstiler her

Læs IVL’s pressemeddelelse om det svenske sorteringsanlæg her

På DAKOFAs februar-konference om tekstiler kunne deltagerne også høre, at også Danmark rykker på samme dagsorden. Bl.a. kunne man høre om arbejdet med at etablere en dansk tekstilmølle, der både kan sortere og opsplitte fibre til genanvendelse. Læs en tidligere DAKOFA-nyhed om konferencen her og se alle præsentationer fra dagen under ”materialer” her.

Se også hele den nordiske handlingsplan for tekstiler ”Norden – velklædt i et rent miljø” her og se Miljøstyrelsens statusrapport for, hvordan det går med de enkelte initiativer her på DAKOFAs hjemmeside nederst under ”Materialer”. 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.