Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Minimering af ressourceforbrug på byggepladser

12. januar 2023
Minimering af ressourceforbrug på byggepladser
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har givet tilsagn om støtte til 19 projekter.

Et af dem skal minimere ressourceforbruget på byggepladser ved at give byggeriets aktører indsigt i deres ressourceforbrug i realtid og skabe incitament til at minimere uhensigtsmæssigt ressourceforbrug. 

Formålet med projektet er:

  • Udvikle en fælles metode for dataindsamling i realtid, der hjælper byggeriets aktører med at måle og dokumentere faktisk ressourceforbrug på byggepladsen
  • Identificere hvilke teknologier, der kan anvendes til at understøtte klimadokumentation
  • Stille benchmark-data til rådighed for branchen og komme med forslag til initiativer, der bevirker en minimering af ressourceforbruget på byggepladsen
  • Øge branchens ambitionsniveau mht. ressourcebesparelser  
  • Sikre at resultaterne forankres gennem kravstilling hos bygherre, i bæredygtighedscertificeringen DGNB og i fremtidige opdateringer af Bygningsreglementet.

Det vurderes, at man med datadrevne tiltag kan spare 0,5 pct. af byggesummen blandt andet ved at spare op til 20 pct. af elforbruget, 15 pct. af affaldsmængden og 10 pct. af det samlede brændstofforbrug.

Deltagerne i projektet er: Molio, AAU BUILD, Woodsense, Maturix, FORCE Technology, Green Building Council, Per Aarsleff, MT Højgaard, CG Jensen, Pihl & Søn, Enemærke & Petersen

Et andet projekt, OPTUM Concrete Solution, skal reducere CO2-udledninger og omkostninger af byggematerialer. Det er målet, at opnå materialebesparelser på design af armerede betonkonstruktioner på op til 40 pct. og en 50 pct. reduktion i brugen af ingeniørtimer. Deltagerne i projektet er: Optum Computational Engineering ApS, Niras, CRH Concrete, DTU Compute og NTI.

Læs mere
EUDP, december 2022, EUDP uddeler 191 mio. kr. til grøn energiteknologi
ConTechLab, Minimering af ressourceforbrug på byggepladsen
Building-Supply, 11. jan 2023, Udviklingsplatform og bredt udsnit af byggevirksomheder trækker i arbejdstøjet

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.