Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Miljø- og fødevareministeren søsætter projekt, der skal undersøge flamingoplastforurening i havene

09. marts 2018
Miljø- og fødevareministeren søsætter projekt, der skal undersøge flamingoplastforurening i havene
Miljø- og fødevareministeren Esben Lunde Larsen og Fiskeriminister Karen Elleman står bag projektet, som skal undersøge mængderne af flamingo (EPS), der findes i det danske havmiljø.

Projektet har til formål at opbygge viden på området samt se nærmere på, om der kan findes bedre måder at anvende og genbruge EPS materialet på. Esben Lunde Larsen udtaler: 

"Vi bruger flamingoplast til mange formål i Danmark. Både i byggeriet, i cykelhjelme og som emballage gør materialet stor gavn, men ligesom alle andre plasttyper har flamingoplast intet at gøre i vores natur eller have. Nu vil vi have undersøgt, hvor stort problemet er, og om der er bedre måder at bruge og genbruge materialet på."

I projektet vil man også undersøge kyst og havmiljøet for EPS i hele Østersøområdet for at kortlægge, hvor den forurenende EPS oprindeligt kommer fra.

Plastindustrien glæder sig over tiltaget og ser positivt på, at hele den baltiske region inddrages i undersøgelsen og ikke kun Danmark.

Adm. direktør i Plastindustrien Thomas Drustrup siger:
"Plast hører ikke hjemme i havet eller i naturen, og derfor er vi meget opsatte på at komme forureningen til livs. Det håber vi, den ny undersøgelse kan hjælpe os med. Vi har en formodning om, at en stor del af den EPS-plast, vi finder i naturen, ikke stammer fra Danmark, men derfor skal problemet løses alligevel, og det bidrager vi meget gerne til."

Projektet er en del af programmet under Danmarks havstrategi, som løber fra 2012 – 2023, og som er en del af EUs havstrategidirektiv. Projektet vil også bidrage til udvikling og implementering af HELCOM handlingsplan for marint affald. HELCOM er et samarbejde mellem Danmark, Estland, EU, Finland, Tyskland, Letland Litauen, Polen, Rusland og Sverige, og har til formål at forhindre forurening i det baltiske hav. Her har Danmark påtaget sig rollen som ”lead country” for dette tiltag'

Læs hele nyheden på Miljøstyrelsens hjemmeside her

Læs mere i vidensbanken

Plast

Tags

Plast
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.