Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Mere om MUDP ansøgninger foråret 2016 – bredt opslag giver flere gode ideer en chance

31. marts 2016
Opslaget i det Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) i 2016 er mere bredt end tidligere, og der vil som udgangspunkt kunne søges om tilskud inden for alle emner under MUDP. Ressourceudnyttelse, affaldsforebyggelse og bedre ressourceeffektivitet er dog blandt de særligt prioriteret områder i 2016. Ansøgningsfrister 2. maj og 23. maj.

Affaldssektoren bør være opmærksom på, at alle gode ansøgninger med gode ideer, som falder inden for rammerne af MUDP (herunder vand og klimatilpasning, cirkulær økonomi og genanvendelse af ressourcerne i affaldet, renere luft, kemi, jord, bæredygtigt byggeri og mindre støj), nu har en chance for at komme i betragtning og opnå tilskud. MUDPs bestyrelse ønsker hermed at få mulighed for at prioritere de mest perspektivrige projekter og miljøløsninger, og derfor er annonceopslaget ikke i samme grad som tidligere låst fast på meget konkrete emner og -tekster. Der vil både blive prioriteret store projektet og mindre projekter - dvs. typisk med tilskudsbeløb på ½ - 5 mio. kr. og støtte på omkring 50 %.

Det er muligt for mange forskellige typer af aktører at søge tilskud fra MUDP: private og offentlige virksomheder, private personer, selvejende institutioner, offentlige og private forskningsinstitutioner, brancheorganisationer og lignende organisationer, foreninger og endelig kan grupper eller sammenslutninger af de nævnte aktører søge tilskud. Offentlige myndigheder som fx kommuner ikke kan være medansøgere, men myndigheder kan bidrage til et projekt på flere måder (se uddybning i FAQ).

MUDP-bestyrelsen har i handlingsplanen for 2016 kortfattet beskrevet nogle prioriterede overordnede emner, hvor følgende er relevante for affaldssektoren:

  • Understøtter vand- og affaldsforsyningerne i at levere endnu mere kvalitet og effektivitet
  • Fremmer cirkulær økonomi ved at sikre bedre udnyttelse af værdier i ressourcer/affald, og som mindsker uhensigtsmæssige udledninger og forebygger problematiske kemikalier i produkter og materialer

Inddrager man samtidigt bestyrelsens sigtelinjer fra den 4-årlige strategi for MUDP, så er det en klar fordel, at et projekt er med til at sikre konkurrencedygtige løsninger for øget eksport, vækst og beskæftigelse i Danmark, og gerne at det fokuserer på danske løsninger på tværs af traditionelle sektorer og traditionelle samarbejder.

Projekterne skal som udgangspunkt have teknologisk nyhedsværdi, men afhængig af den konkrete situation, kan der ifølge FAQ om MUDP i en del tilfælde være tilstrækkelig nyhedsværdi i fx:

  • En videreudvikling af kendte løsninger
  • Kobling af kendte teknologier på en ny måde/til nye formål
  • Tilpasning af teknologi, der giver billigere løsninger end dem, der er i anvendelse

En ansøgning skal indeholde beskrivelse af projektets formål, miljømæssig effekt, erhvervsmuligheder, teknologisk nyhedsværdi, projektaktiviteter og -forløb, formidling, budget og diverse  bilag (herunder underskrevne erklæringer om samarbejde fra alle medansøgere). Der er god inspiration at hente i hjælpe-spørgsmål i ansøgningsskemaet og i vejledningen bag i ansøgningsskemaet.

Den samlede pulje under MUDP i 2016 er opdelt i tre underpuljer: Fyrtårne, Udviklings- og demonstrationsprojekter og Grøn innovation i mindre virksomheder.

Små og mellemstore virksomheder bør - ifølge mundtlig tilkendegivelse fra Miljøstyrelsen over for DAKOFAs sekretariat - som udgangspunkt søge støtte under ”Grøn Innovationspulje” forudsat, at projektet falder inden for en af følgende temaer:

  • Bedre ressourceeffektivitet (f.eks. Teknologiske løsninger, der kan bidrage til at øge ressourceeffektiviteten fx ved at reducere forbruger at materialer og rådstoffer i produktionen samt øge genanvendelsen, eller f.eks. omhandle Bæredygtigt nybyggeri og renovering)
  • Reduceret belastning af natur og miljø
  • Klimatilpasning og vand
  • Der kan også søges om tilskud til verifikation af miljøteknologi (ETV) under Grøn Innovationspulje

De store fyrtårnsprojekter er projekter, hvor fremtidens miljøteknologisk løsninger etableres og demonstreret i fuld skala, og løsningerne skal være miljømæssigt bedre end reguleringen foreskriver. Der regnes med at blive uddelt tilskud til 1-3 projekter, og bestyrelsen ser gerne fyrtårns-projektansøgninger inden for fx luftrensning.

Der kan søges om tilskud til at gennemføre projekter i både Danmark og udlandet uanset om der søges MUDP tilskud for Fyrtårne, Udviklings- og demonstrationsprojekter eller for Grøn innovation i mindre virksomheder. Der gælder de samme krav til teknologisk nyhedsværdi for projekter i udlandet som for Danmark. Der er udarbejdet en særskilt vejledning for ansøgninger til MUDP-projekter i udlandet. Her fremgår det bl.a., at ved projekter uden relationer til virksomhedens aktiviteter i det pågældende land, så skal projektet omfatte en tidsplan / fase med bl.a. indhentning af tilladelser, evt. samarbejdskontrakter med udenlandske partnere osv. De danske repræsentationer vil kunne hjælpe med denne del.

Ansøgningsfristen for præsceening af "Demonstration af miljøteknologisk løsninger i fuldskala (fyrtårnsprojekter)" er 2. maj 2016 kl. 12.00.

Fristen for ansøgning til de almindelige "Udviklings-, test og demonstrationsprojekter" og for ansøgninger til "Grøn Innovationspulje" er 23. maj 2016 kl. 12.00

 

Miljøstyrelsens oplæg om MUDP-opslaget fra DAKOFA konferencen 5. april 2016 kan findes her

Find mere om ansøgninger til Udviklings- og demonstrationsprojekter i 2016 her  

                      om projektansøgninger til Grøn innovation i mindre virksomheder i 2016 findes bl.a. her

                      om Fyrtårns-projektansøgninger i 2016 her

                      om MUDP-ansøgninger i 2016 for projekter i udlandet her

Miljøstyrelsens FAQ om MUDP ansøgninger kan findes her

MUDP-bestyrelsens handlingsplan 2016 kan findes her

DAKOFAs nyhed fra 7. marts 2016 om MUDP 2016 opslaget kan findes her  

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.