Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Masser af indhold på DAKOFAs Årskonference 2021

11. oktober 2021
Masser af indhold på DAKOFAs Årskonference 2021
De 250 deltagere på DAKOFAs Årskonference 2021 i Helsingør fik masser af fagligt input og netværk. Glæden var stor ved at kunne mødes igen.

Miljøminister Lea Wermelin (S) startede DAKOFAs Årskonference 2021 og fremhævede, at hun gerne vil være med til at facilitere, at vi kan samarbejde og arbejde på tværs. Vi har brug for både offentlige institutioner, private virksomheder og organisationer. Partnerskabet for håndtering af tekstilaffald, hvor virksomheder, kommuner, DI, KL og Dansk Erhverv sidder med, blev nævnt som et af eksemplerne på tværgående samarbejder. Hun takkede også Dansk Industri og Danmarks Naturfredningsforening for deres fælles udspil om forebyggelse af affald.

Miljøministeren kiggede også "upstreams", da hun kom ind på, at de politiske forhandlinger om udmøntning af producentansvaret skal sættes i gang i dette efterår. Det ser hun frem til, men det bliver ikke nogen nem øvelse, nævnte hun, og fortsatte: ”Det er et af de helt store tandhjul for at kunne lykkes med den langsigtede rejse i forhold til, hvordan vi designer produkter. Vi har klart sagt, sammen med resten af Europa, at vi vil indrette producentsansvaret på en måde, så dem der designer grønnere også bliver belønnet for det.  Det er det, som skal være målet, samtidigt med at vi også tror på, at det skaber gode grønne jobs herhjemme. At vi tør være ambitiøse, at vi tør sætte nogle rammer, så man også ved, hvad de langsigtede muligheder er for at investere i sektoren.

EU's kommende rammebetingelser på affaldsområdet blev skitseret af den danske miljøattache Sidsel Bjøl. Hun fremhævede først og fremmest kommissionens udspil til en batteriforordning, som er banebrydende i EU-sammenhæng, fordi den ser på hele livscyklussen og sætter nogle krav, som forventes at kunne genfindes i den kommende produkt- og affaldslovgivning. Derfor ser man også fra dansk side meget omhyggeligt på detaljerne i udspillet, fx på afsnittene om producentansvar for batterier og batteriaffaldet. Vil forordningen som en markedsforordning forhindre den nuværende fleksibilitet i implementering af EU's batteridirektiv, som også DK benytter sig af? Kan det betyde, at vi skal lave Danmarks affaldsstruktur om, når en ny batteriforordning har sat rammerne for den fremtidige affaldspolitik i EU?

Kommissionen forventes at fremlægge et forslag til revision af transportforordningen i slutningen af oktober i år. Revisionen skal være med til at fremme det indre marked for (genanvendt) affald og mindske eksporten af affald ud af EU. Det er på linje med kommissionens ledende næstformand, Frans Timmermans, som i meget høj grad har italesat CØ som en af måderne vi skal styrke EU på og mindske afhængigheden af omverdenen – og corona-epidemien har kun forstærket dette ønske.

Eftermiddagen stod i debatternes tegn. Partnerskabet mellem DI og DN om affaldsforebyggelse, som miljøministeren kom ind på, blev uddybet af Iben Sohn fra DI og Mette Hoffgaard Ranfelt fra DN. Lina Katan fra Dansk Affaldsforening ridsede rammerne for debatten op, og fremhævede, at vi skal være mere konsistente i vores hovedbudskaber på alle hverdagens møder - hjemme, arbejde, transport, fritid. Den genbrugelige emballage skal være en norm og ikke bare et alternativ. Det gælder også på andre områder - vi skal reducere eksponering af det dårlige valg, og vi skal have en lovgivning, som hjælper til at minimere denne eksponering.

Iben Sohn fremhævede, at EU sætter og skal sætte de gode rammer, og at de offentlige grønne indkøb skal være med til at skabe skala og eksponering på nogle måder. Mette Ranfelt påpegede, at der skal gang i analyser for at få data til videreudvikling og til at øge ambitionerne. Fra salen blev der spurgt ind til, hvorfor det fælles udspil lægger op til, at det er staten, som skal finansiere reparation gennem skattefradrag. Mette Ranfelt svarede, at bæredygtigt design skal styrkes via eco-design direktivet, men at fradrag er løsningen indtil denne ecodesign løsning tager fat. Iben Sohn nævnte, at producentansvaret giver noget reparation og refererede til, at Elreturs kommende to store sorteringsanlæg til WEEE skal give mere genbrug.

Debatten om en stærk, dansk genanvendelsessektor skar også igennem med forskellige pointer. Vi skal forandre noget, bryde vanen, vi er låst fast i forretningsmodeller og økonomiske strukturer, vi skal gøre noget nyt, ikke noget mere – og det skal give mening og værdi i hele kæden, lød det fra Morten Strandlod fra Solum Gruppen. Men det er svært at få investeringen på plads til nye initiativer. Karsten Ludvigsen fra Norrecco nævnte, at der er masser af risikovillighed på bygge-/anlægssiden, og at teknikken er på plads, men at vi venter på udmøntningen af de konkrete rammevilkår. Og så venter vi på, at man vil betale for de genanvendte materialer/produkter. Morten Strandlod påpegede, at pengene skal flyde baglæns, at affaldsproducenterne skal medfinansiere genbruget.

Alt i alt var der tale om en dag, hvor utallige - store som små - sten blev vendt, og hvor DAKOFAs Årskonference endnu en gang viste sit værd som dels vidensgenererende og dels mødestedet for alle aktører fra den danske affalds- og ressourcesektor.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.