Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Skal indsamling af madaffald i Sverige gøres obligatorisk?

17. maj 2016
Skal indsamling af madaffald i Sverige gøres obligatorisk?
Svenske Naturvårdsverket udgav tidligere på året en statusrapport over, hvor langt man er i forhold til at opfylde de svenske miljømål. Målene, som blev fremsat af den svenske regering i 2009, siger bl.a., at halvdelen af alt madaffald fra husholdninger, storkøkkener, butikker og restauranter skal genanvendes inden 2018. Status er imidlertid, at man med den nuværende indsats stadig har langt til mål. Affald Sverige foreslår derfor, at indsamling af madaffald gøres obligatorisk.

Ifølge statusrapporten er den biologiske genanvendelse af madaffald steget fra 31 % i 2013 til 38 % i 2014. Hvis mængden af indsamlet madaffald stiger i samme takt som den er gjort mellem 2009 og 2014, vil svenskerne ikke kunne nå deres mål. Samtidig er det en udfordring, at det indsamlede materiale er af en sådan kvalitet, som ikke er egnet til genanvendelse. Ifølge rapporten anbefaler Naturvårdsverket derfor, at flere kommuner skal indsamle madaffald separat fra husholdningerne og, at man installerer teknologier, som kan sortere på det indsamlede madaffald således, at en højere andel kan sendes til biologisk genanvendelse. 

Skal indsamling af madaffald gøres obligatorisk?
Ifølge den svenske brancheorganisation Affald Sverige går man endnu videre og foreslår, at man gør udsortering af madaffald obligatorisk for alle kommunerne. Organisationen har opgjort, at 204 af 290 kommuner på nuværende tidspunkt indsamler madaffald, men at man ved at gøre udsortering af madaffald obligatorisk, ville kunne øge mængderne. Dette naturligvis først og fremmest for at få den sidste tredjedel af kommunerne på banen med en seperat ordning, men også for i højere grad at stimulere og legitimere de tiltag, som allerede er i gang. Naturvårdsverket hilser ifølge sveriges radio idéen velkommen.

Stor succes med indsamling fra husholdningerne i Kalmarsund
I den svenske region Kalmarsund har man erfaret, at man hurtigt kan rykke på mængderne. På blot ét år er det således lykkedes regionen at gå fra nul til knap 62 % indsamlet madaffald fra husholdningerne. Madaffaldet indsamles i en grøn pose, som lægges i samme beholder som restaffaldet, hvorefter en central sorteringsproces frasorterer de grønne poser og sender dem videre til genanvendelse i form af bioforgasning. I Kalmarsundsregionen må den grønne pose indeholde både madaffald, madrester, skaller og ben såvel som fedtstoffer. Borgerne får distribueret poserne gratis, og hvis de ønsker det, kan de også afhente gratis poseholdere til deres køkken. Ordningen har kunnet indføres uden at hæve affaldsgebyret, hvilket har været et væsentligt succeskriterie for det ansvarlige affaldsselskab KSRR.

Det indsamlede materiale fra Kalmarsund har en renhed på hele 98,5 %, hvilket er betydeligt bedre, end hvad man ifølge Naturvårdsverkets statusrapport havde erfaret på nationalt niveau. Ifølge en rapport fra Avfall Sverige omkring gode eksempler med indsamling af madaffald har man konstateret, at især kommunikation og dialog mellem affaldsselskaberne og boligejerne er vigtig for at holde kvaliteten af det udsorterede affald i top. Rapporten kommer med konkrete eksempler på, hvordan kommunerne kan blive bedre. 

 

Få mere at vide
Ønsker du inspiration til effektive systemer for separat indsamling af husholdningsaffald skal du melde dig til DAKOFAs konference om emnet her.

Læs mere om udtalelsen fra Affald Sverige her. Læs om deres rapport om erfaringer med indsamling af madaffald her og se deres opgørelse over de nuværende svenske ordninger for madaffald her

Læs også nyheden om den høje indsamlingsprocent i Karlmarsund her og læs mere om selve ordningen her.

Endelig kan du se statusrapporten fra Naturvårdsverket her.

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.