Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Madspild er et globalt problem selvom vi takler det lokalt

15. december 2014
Madspild er et globalt problem selvom vi takler det lokalt
Miljøministeriet inviterede den 28. november 2014 til konference om mindre madspild, hvor både Miljøministeren og Fødevareministeren lagde op til at øge indsatsen mod madspild på mange niveauer. Både børn og voksne skal opdrages til at mindske madspildet samtidig med at hele fødevarekæden fra jord til bord skal inddrages i arbejdet.

Madspild i tal
Der er meget at komme efter. Det samlede madspild i Danmark er på 700.000 tons om året fordelt på ca. 1/3 del spild i fødevaresektoren, 1/3 del i servicesektoren og 1/3 i husholdningerne. De enkelte husholdninger smider i gennemsnit spiseligt mad ud for 3.000 kr. om året. Miljøstyrelsen har just offentliggjort en kortlægning af madspild i servicesektoren, hvor det især er frugt og grønt samt brød der smides ud. Buffeter genererer ligeledes mere madspild end a la carte menuer. Undersøgelsen viser, at når offentlige køkkener går over til økologiske fødevarer halveres madspildet pga. en større fokus på at udnytte råvarerne samt videreuddannelse af køkkenpersonale.

Nyt partnerskab for mindre madspild
Miljøministeren orienterede om, at hun har lanceret et partnerskab for mindre madspild. Partnerskabet er et samarbejde mellem landbrug, industri, detailhandel, storkøkkener og forbrugerorganisationer. Formålet er at fjerne barrierer for mindre madspild. Partnerskabet mødtes for første gang den 27. november 2015. Initiativet til Partnerskabet for mindre madspild er i god forlængelse af den kommende strategi for forebyggelse af affald, hvor madspild er et centralt emne.

Skatteministeriet vil f.eks. sørge for, at rydde en barrierer for donation af overskudsmad til velgørenhed. Momsreglerne ændres, så butikker i fremtiden kun skal betale moms af salgsprisen på en fødevarer. I dag er det sådan, at hvis butikker vil donere overskudsmad til velgørenhed skal der betales moms af hele indkøbsprisen og dermed bliver det dyrt for butikkerne at donere maden.

Spild hos producenter og detailhandel
Madspild opstår mange steder i kæden fra jord til bord. Det betyder at meget mad allerede blive spildt inden det når frem til forarbejdningsleddet. 368.000 tons spilde f.eks. på lageret, hvilket udgør 24 % af produktionsværdien. En del af spildet er frugt og grønt, som er krumme eller ”skæve” og derfor kasseres ift. salg i supermarkeder, men f.eks. storkøkkener vil kunne aftage disse råvarer. Derfor har Danmarks Innovations Fond givet støtte til et projekt som, i et tæt samarbejde mellem forskning og erhvervsliv og med AgroTech som projektleder, skal omsætte madspildsteorier til praksis hos råvareproducenter og frem til salgsleddet. Der arbejde med tre innovationstemaer:

- Teknologi til optimering af kvalitet under dyrkning og høst
- Begrænsning af spild og mindre brug af energi under lagring
- Begrænsning af spild og kvalitetsoptimering ved klargøring og salg

Hos supermarkederne er man også opmærksomme på madspildsproblematikken. COOP arbejder mere systematisk og strategisk for at mindske madspildet med initiativer og har f.eks. udarbejdet et madspildsmanifest. COOP har reduceret medspildet med 9,8 %, hvilket svarer til 250.000 pakker brød.

Mange storkøkkener oplever, at madspildet mindsket, når køkkenet omlægger til økologiske råvarer, fordi der kommer fokus på råvaren og udnyttelse af den, samt uddannelse af køkkenpersonalet. På Aalborg Universitetshospital er der igangsat et pilot-projekt om afdelingernes rekvirering af mad, som også mindsker madspildet.

Overskudsmad til udsatte borgere
Andre initiativer til at mindske madspildet er muligheden for at donere overskudsmad til f.eks. hjemløse og familier, der lider nød. Det kan være initiativer som f.eks. Fødevarebanken eller muligheden for sociale supermarkeder, som bl.a. undersøges nu. Dog er der behov for et bedre lovmæssigt grundlag og inddragelse af det offentlige system, når fødevarer skal flyttes rundt.

Læs DAKOFA's nyhed om servicesektorens madaffald her

Læs mere på Miljøstyrelsen hjemmeside om mindre madspild her

Læs mere om Agrotechs initiativer til begrænsning af råvarespild her:

Læs COOP’s madspildsmanifest her:

Besøg Stop Spild Af Mads hjemmeside her

Besøg WRAP’s hjemmeside om love food hate waste her


 

 

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.