Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Må Kommunerne tage elektronikaffald ud til genbrug?

11. november 2014
På DAKOFAs konference om elektronikaffald blev det klart, at selv om der i EU-direktivet står, at medlemsstaterne skal tilskynde og sikre optimale betingelser for forberedelse med henblik på genbrug, er dette endnu ikke er implementeret i den danske bekendtgørelse. Kommunerne må derfor ikke tage affald ud og forberede det med henblik på genbrug.

Miljøstyrelsen informerede dog om, at der er i gangsat en proces og et projekt, hvor man ønsker at få en afklaring på, hvem der kan og skal have en rolle i forhold til forberedelse med henblik på genbrug i fremtiden. Grunden til, at Miljøstyrelsen ikke har åbnet porten i bekendtgørelsen for forberedelse med henblik på genbrug er, at man ønsker at undersøge muligheder for, hvordan dette kan ske med størst mulig forsikring om, at det sker med høj kvalitet.

Konklusionen var derfor, at der ikke med den nye bekendtgørelse, som den ser ud i dag, er åbnet for nye roller for, hvem der må gøre hvad.  Det vigtige er dog at holde for øje, at dette kun omhandler om produkter, som er afleveret som affald.

Tilsvarende gælder for butikker, som tager elektronik tilbage. De må ikke tage produkterne ud til genbrug, med mindre, at der forudgående har været en dialog med kunden om, hvorvidt der er tale om affald eller et produkt. Hvis der ikke har været en dialog med kunden, er der således tale om affald uanset om produktet er funktionsdygtigt eller ej. 

Kommunernes muligheder for reparation af elektronik belyst og diskuteret. Der var ikke enighed om hvorvidt kommunerne må modtage og sælge elektroniske produkter. 

Sidst på dagen fremlagde Björn Bauer, Planmiljø udenlandske erfaringer med forskellige organiseringer af forberedelse med henblik på genbrug. Det kom tydeligt frem, at Danmark kan lære en del af bl.a. Østrig, Holland og Flandern, som alle allerede i dag har organiserede systemer. Systemernes ejerforhold er forskellige men der var næsten i alle tilfælde en social økonomisk vinkel ind over. Det var også vigtigt, at se at potentialet for genbrug også ligger i selve indsamlingssystemet, da dette kan være af stor betydning for om et produkt bliver til affald på vejen. I England var systemet forankret under erhvervsministeriet, og Belgien lå det under miljø-  og de sociale myndigheder.  Mht. til samarbejdet med producentansvarsordningerne, så kom det frem, at i Østrig betalte de kollektive ordninger 0.3% af deres omsætning til systemet.

Bjørn Bauer konkluderede i sin præsentation at vi kan lære følgende af udlandet:
- Klar vision, lederskab, strategi
- Struktur, medarbejdere, systemer og kultur
- Adgang til affaldsfraktionen.
- Indsamling/adgang så tæt på brugeren som muligt.
- Standarder og mærkning
- Incitamentsstrukturer for genbrug
- WEEE - og andet samtidig
- Støtteordninger (i starten?)

Alle præsentationerne kan ses her på DAKOFA’s konference under konferencens opslag

Læs mere i vidensbanken

Elektronikskrot/WEEE
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.