Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Lokal affaldshåndtering på øer kan give lokal vækst og jobs

28. august 2015
Lokal affaldshåndtering på øer kan give lokal vækst og jobs
Med Sejerø som eksempel peger ny rapport fra Miljøstyrelsen og KL på, at der er potentiale for øget ressourceeffektivitet og økonomiske besparelser ved at udvikle lokale behandlingsmetoder til affaldet. På Sejerø vil der således kunne spares 200.000 kr. årligt og samtidig kan decentrale løsninger være jobskabende og lokalt skabe udvikling.

De danske øer har nogle særlige udfordringer, når affaldet skal håndteres. Øerne har som regel mange turister og besøgende i sommerhalvåret, hvor affaldsmængden øges samt øget transportomkostninger, færgeforbindelser mv. Det kræver stor fleksibilitet og planlægning. Hertil kommer, at de samlede mængder af affald er små. Det betyder, at kommunens og affaldsselskabets omkostninger til affaldshåndteringen er relativt større en for det øvrige opland.

Projektet har derfor søgt at demonstrere, hvordan regeringens ressourcestrategi kan implementeret på øer i relation til ressourceeffektivitet, lokal affaldshåndtering og cirkulær økonomi, herunder fremme af lokal beskæftigelse.

En væsentlig konklusion fra projektet er, at helhedstænkning er et must og at forandringerne skal ske gennem samarbejde mellem øens beboere, virksomheder, kommune og affaldsselskab. Det er ligeledes vigtigt, at kommune og affaldsselskab støtter projekter og f.eks. installerer tilpassede faciliteter samt giver plads at afprøve alternative løsninger, selvom disse måtte udfordre gældende regulering og eksisterende organisatoriske og økonomiske rammer.

Projektet på Sejerø har identificeret en række lokale indsatser for ressourceeffektivisering, som har et potentiale for lokal genanvendelse og genbrug på omkring 27 % af den totale affaldsmængde på 993 tons i 2013. De identificerede lokale indsatser er:

• Lokal energiudnyttelse af haveaffald
• Lokal genbrug af byggematerialer
• Ordning for indsamling af affaldseffekter til genbrug
• Lokal udsortering og fælles indsamling af wrap plast
• Ressourceeffektiv festival
• Dialog og interaktion med øens væsentlige affaldsproducenter
• Information til faste beboere og sommerhusejere
• Brug af bioaffald til foder (frilandsgæs)

På baggrund af projektets resultater og erfaringer er det udarbejdet en model for ressourceeffektivisering, som inspiration til andre øer. Modellen består af fire trin:

1. Screening af affaldsstrømme. Den samlede affaldsstrøm kvantificeres.

2. Dialog om lokale udviklingsmuligheder for ressourceeffektivisering. Potentialerne udvikles til løsningsmodeller tilpasset lokale forhold i dialog med de lokale aktører.

3. Analyse og dialog. Her skabes lokalt incitament og overtagelse af ansvar for affaldsbehandlingen med beskæftigelse til følge.

4. Formidlingsindsatser. Der afholdes f.eks. dialogmøder mv. løbende gennem projektet for at sikre lokal accept og forankring af indsatserne.

Find demonstrationsprojektet om ressourcestrategier på øer her.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.