Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Kvalitetskriterier for antimon (Sb) i jord og grundvand - nu med grænseværdi for farligt affald

01. juli 2015
Miljøstyrelsen skriver i en nyhed, at der til vurdering af jordforureninger med antimon er der fastlagt et jordkvalitetskriterium på 80 mg/kg og et afskæringskriterium på 800 mg/kg. Der er desuden fastlagt et grundvandskvalitetskriterium på 2 µg/l, svarende til værdien som er gældende for drikkevand ved indgang til ejendom.

Baggrunden er fastsættelse af kvalitetskriterierne er, at der er konstateret forhøjede niveauer af antimon på militære skydebaner.

Se databladet for antimon i jord her

Se baggrundsrapport for fastsættelse af kriterier for antimon her

Klassificering som farligt affald på baggrund af antimon 

Antimon som grundstof er ikke klassificeret som et farligt stof.

Antimonforbindelser (ud over de særskilt klassificerede) er under Index-nr. 051-003-00-9 klassificeret med egenskaberne Acute Tox. 4, H302 og H332 (med grænseværdierne hhv. 250.000 og 225.000 mg/kg) og – dersom økotoksisitet tillægges betydning - Aquatic Chronic 2, H411 med grænseværdien 25.000 mg/kg.

I MST’s datablad for antimon i jord er medtaget tre specifikt klassificerede antimonforbindelser, nemlig antimontri- og pentachlorid (der begge er klassificeret med egenskaberne Skin Corr. 1B, H314 og Aquatic Chronic 2, H411 med grænseværdierne hhv. 50.000 og 25.000 mg/kg) og antimontrioxid (der er klassificeret med egenskaben Carc. 2, H351 med grænseværdien 10.000 mg/kg).

Dersom det ikke kan udelukkes, at antimonen findes som antimontrioxid, vil grænseværdien for, hvornår antimonforurenet jord er klassificeret som farligt affald derfor være 10.000 mg/kg.

Hvis det kan udelukkes, at der er tale om antimontrioxid vil grænseværdien være 25.000, 50.000 eller 225.000 afhængig af, hvilken forbindelse, der så er tale om, og af, om økotoksisitet tillægges betydning.

 

 

Læs mere i vidensbanken

Jord

Tags

Jord
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.