Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Kortlægning af kapacitet for organisk affald nu publiceret

29. juli 2015
I løbet af sommerferien er kortlægningen af eksisterende og forventet behandlings- og biogaskapacitet for organisk affald blevet publiceret. Overordnet konkluderer rapporten, at der teknisk set ikke er behov for en udvidelse af kapaciteten til at håndtere den forventede øgede mængde organisk affald fra husholdning (KOD) og servicesektor i 2018, hvis barrierer for udbringning af afgasset biomasse løses.

Kortlægningen identificerer nogle barrierer, som er afgørende for, at især det organiske affald fra husholdninger bliver behandlet og efterfølgende genanvendt til jordbrugsformål:

- Mejeriforeningens branchepolitik, som ikke tillader anvendelse af afgasset gylle med indhold af organisk husholdningsaffald hos kvægbønder
- manglende hygiejniseringskapacitet hos især renseanlæg og gårdbiogasanlæg
- manglende stabil leverance af organisk affald til biogasanlæg
- kommunale aftaler om levering af husholdningsaffald til forbrændingsanlæg

Udgangspunktet for kortlægningen er, at Regeringens Ressourcestrategi forventer, at der i 2018 udsorteres 200.000 ton husholdningsaffald og 125.000 ton fra servicesektoren. I alt 325.000 ton organisk affald, som skal kunne behandles. I 2013 blev der behandlet ca. 50.000 ton organisk husholdningsaffald og ca. 35.000 ton organisk affald fra servicesektoren. Det betyder, at der skal være kapacitet i 2018 til at behandle yderligere 240.000 tons organisk affald.

På den baggrund har rapporten kortlagt og opgjort den eksisterende kapacitet på 8 forbehandlingsanlæg, 31 biogasfællesanlæg, 48 gårdbiogasanlæg, 57 renseanlæg, 3 komposteringsanlæg og 1 tør biogasanlæg. Anlæggene er bl.a. blevet spurgt til interessen for at behandle organisk affald fra husholdninger og servicesektor, evt. forventet udvidelse af eksisterende kapacitet mv. ligesom planlagte nyetableringer er blevet inddraget. Alle de kortlagte anlæg er listet i rapportens bilag.

Forbehandlingsanlæg
Det må forventes en fordobling af kapaciteten til forbehandling af organisk affald fra husholdninger og servicesektor inden for de kommende år, da enkelte eksisterende anlæg udvider og der kommer flere aktører til markedet. Selvom anlæggene teknisk kan behandle organisk affald fra husholdningerne forventes kapaciteten dog primært at blive brugt til organisk affald fra servicesektoren, som en følge af afsætningsvanskeligheder ift. f.eks. Mejeriforeningens branchepolitik. Det vurderes, at den samlede kapacitet for forbehandling af organisk affald vil være 378.000 ton ultimo 2015.

Rapporten bemærker, at forbehandlingskapaciteten til det organiske affald fra husholdninger primært er placeret uden for Hovedstadsregionen, som producerer mest organisk affald, hvilket undrer.

Biogasfællesanlæg
Næsten alle biogasfællesanlæg er interesseret i at modtage organisk affald fra husholdningerne og de modtager allerede organisk affald fra servicesektoren. Affaldet skal være fri for urenheder og overholde Miljøstyrelsens affald-til-jord bekendtgørelse (slam bekendtgørelsen). Største barrierer er aftaler indgået med landmænd, der leverer til Mejeriforeningen. Kun 1 anlæg har derfor indgået fast aftale om leverance af organisk husholdningsaffald.

Samlet set vurderes det, at biogasfællesanlæggene vil have en kapacitet for organisk affald på 461.450 ton ultimo 2015. Hvis de 9 nye anlæg medregnes der samlet være en kapacitet på ca. 715.000 ton, som er mere end 5 gange den samlede mængde på 125.000 ton, som forventes sorteret fra til genanvendelse fra servicesektoren i 2018.

Gårdbiogasanlæg
Mere end halvdelen af de aktive, kontaktede gårdbiogasanlæg er interesserede i at modtage organisk affald fra husholdninger og servicesektor. Dog har meget få anlæg en hygiejniseringskapacitet, hvilket begrænser muligheden for at modtage affaldet, da det typisk ikke er hygiejniseret inden modtagelse. Samlet set vurderes det, at gårdbiogasanlæg har en kapacitet på 54.960 ton organisk affald ultimo 2015.

Renseanlæg
Der er i dag et renseanlæg (Billund Biorefinery), som modtager organisk affald fra husholdninger og der er et par stykke mere, der er i gang med forundersøgelser af mulighederne herfor. Herudover, er der nogle anlæg, der overvejer at modtage organisk husholdningsaffald i fremtiden.

Renseanlæggene kan modtage affaldet enten som pulp, via køkkenkværne og kloaknettet eller som Billund Biorefinery i papirsposer fri for fejlsorteringer. Enkelte renseanlæg hygiejniserer det udrådnede slam ved hjælp af tørring, hvorefter det brændes. Der gøres opmærksom på, at dette ikke vil kunne betragtes som materialenyttiggørelse af det organiske affald, da næringsstofferne ikke udnyttes som gødning på markerne (der sker ingen ”anden materialenyttiggørelse”). Samlet set vurderes det, at renseanlæggene har en kapacitet på 25.000 tons organisk affald ultimo 2015.

Komposteringsanlæg
Der findes kun få komposteringsanlæg, der modtager organisk affald og disse har ingen ledig kapacitet og forventer nedlukning inden for den nærmeste fremtid.

Tør biogasanlæg
Der findes et tør biogasanlæg på Sjælland, som modtager organisk affald fra husholdninger og servicesektor. Anlægget forventer at udvide kapaciteten ultimo 2015 til 50.000 ton.

Konklusion
Samlet set er der en kapacitet på 378.000 ton organisk affald, som dog vurderes til primært at blive udnyttet til behandling af affaldet fra servicesektoren, hvilket bl.a. kan tilskrives de førnævnte barrierer. Teknisk set er der ikke behov for en udvidelse af kapaciteten til at håndtere den forventede mængde organisk affald fra både husholdninger og servicesektor i 2018.

Find rapporten ”Kortlægning af forbehandlings- og biogaskapacitet af organisk affald” her

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.