Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Københavnske hoteltekstiler er langt fra cirkulære

29. maj 2019
Københavnske hoteltekstiler er langt fra cirkulære
Ny kortlægning identificerer udfordringer og muligheder i forhold til hotellers brug af tekstiler.

En række europæiske byer er gået sammen under EU-projektet Urban Waste for at undersøge, hvordan man kan udvikle affaldsforebyggelses- og håndteringsstrategier for byer med meget turisme. I den forbindelse har Københavns Kommune fået undersøgt byens hotellers forbrug af tekstiler. Mere specifikt, har de fået kortlagt hotellernes indkøb, forbrug og håndtering af brugte tekstiler samt potentialet for at øge cirkulariteten inden for tekstilområdet.

Kortlægningen har vist, at de københavnske hoteller forbruger omkring 17,5 kg. tekstiler om året per hotelseng i form af sengelinned, gæstehåndklæder, køkkentekstiler og uniformer svarende til i alt 600 ton. Af disse mængder er 3,5 kg. årlige ny-indkøb, mens den resterende mængde, og dermed langt størstedelen, er tekstiler, der er i cirkulation ved hjælp af leasingmodeller. I tillæg finder hotellerne omkring 10 ton tekstiler, som er efterladt af hotellets gæster.

I forhold til de tekstiler, der leases, arbejder leasingvirksomhederne aktivt med at finde gode anvendelsesmuligheder til de udtjente tekstiler, men hele sektoren er stadig udfordret af, at der ikke findes effektive markeder for genanvendelse af denne type tekstiler. Af de tekstiler, der ikke er omfattet af en leasingordning, afleveres mindre end halvdelen til en indsamlingsordning. Det skyldes ifølge undersøgelsen dels, at der mangler en central politik på området og dels, at man på de enkelte enheder mangler tid og kapacitet til at gøre det.

Der er dermed masser af potentiale for at øge cirkulariteten inden for området. På et DAKOFA-seminar i januar diskuterede deltagerne den generelle status inden for genbrug og genanvendelse af tekstiler fra erhverv og offentlige institutioner. Du kan læse mere om erfaringerne fra dagen i denne og denne nyhed.

Læs mere
Se Københavns Kommunes pressemeddelelse vedrørede projektet her. Du kan også finde kortlægningen "Increasing the circularity of hotel textiles" ved at klikke her. Kortlægningen indeholder en række anbefalinger til, hvordan både hoteller såvel som leasingvirksomheder og producenter kan være med til at øge cirkulariteten inden for området.

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomiTekstiler
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.