Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Klimarådets anbefalinger til 70% reduktion - nu med affald

09. marts 2020
Klimarådets anbefalinger til 70% reduktion - nu med affald
Klimarådet har også affald med på listen over anbefalinger til, hvordan vi når målet om 70% reduktion af drivhusgasudledningerne i forhold til 1990-niveauet.

Et bredt flertal i Folketinget besluttede i december 2019 at indgå en aftale om en ny klimalov, som indebærer, at Danmark skal have reduceret sine udledninger af klimagasser med 70 procent i 2030 og være klimaneutralt i 2050. I rapporten "Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion" viser Klimarådet en vej til målet i 2030.

Udsortering af plast og krav til virksomheder
Rapporten peger på et betydeligt CO2-reduktionspotentiale på 0,7 mio. ton CO2 i 2030 ved udsortering af plast fra det affald, som i dag forbrændes. Det hedder sig således, at: "Potentialet svarer til, at 65 pct. af al plasten skal udsorteres fra det affald, der ellers ville blive forbrændt, og det er en betydelig stigning i forhold til, hvor meget plast der i dag udsorteres."

Desuden nævner rapporten, at en forhøjet CO2-afgift vil give et incitament til affaldsanlæggene om at forbedre sorteringen af affaldet, inden det køres til forbrændingsanlæggene. "Hvis dette samtidig medfører en forhøjet betaling ved aflevering af usorteret affald, vil der også indirekte være et øget incitament til at udsortere plast ved kilden, fx ude i danskernes affaldsbeholdere. Kildesortering er vigtig, da plasten skal være så ren som mulig for at kunne genanvendes. Ellers vil plasten være blandet op med andet affald og være både svær at udsortere og svær at genanvende. En forhøjet CO2-afgift er dog ikke nødvendigvis tilstrækkelig for at sikre en øget kildesortering", som det formuleres.

Med plastikhandlingsplanen fra 2018 blev det blandt andet aftalt at standardisere indsamlingsordninger og sorteringskriterier for plastikaffald fra husholdninger i hele landet. Husholdningerne står i dag for omkring 58 pct. af plastemballageaffaldet og 42 pct. af det øvrige plastaffald, og en ensretning af affaldsindsamlingen vil bidrage til øgede mængder plast til genanvendelse, fremgår det af rapporten.

Resten af plastaffaldet produceres af virksomheder, primært i industrien, serviceerhvervene og bygge- og anlægssektoren. Rapporten nævner således, at: "Ifølge tal fra affaldsindustrien er det kun 8 pct. af virksomhederne, der sorterer deres plastikaffald. Hvis udsorteringen af plast skal øges, skal der derfor gøres en indsats for at få virksomhederne til at sortere en større del af deres plastaffald. I dag er virksomhederne ikke omfattet af de kommunale affaldsordninger, men skal selv stå for indsamlingen, og er ikke pålagt krav om sortering."

Generelt har industrien godt styr på indholdet af deres affald og har en relativ høj genanvendelsesprocent, men det samme er ikke tilfældet for de mange mindre handels- og servicevirksomheder, som slet ikke sorterer. Klimarådet angiver, at disse SMV'er blander alt affaldet sammen, fordi det er for dyrt at have deres egen affaldshåndtering eller hyre en godkendt indsamlingsvirksomhed til at stå for det. "Affald fra handels- og serviceerhverv minder i høj grad om husholdningernes og er meget forskelligartet, og der er derfor gode argumenter for, at dette kan håndteres af kommunen sammen med husholdningsaffaldet, når de kommunale skraldebiler alligevel kører forbi. Dette vil samtidig øge mængderne af madaffald til brug for biogasproduktionen", foreslår Klimarådet.

Derfor anbefaler Klimarådet, at der i forbindelse med den kommende affaldsplan stilles krav til virksomhederne om, at de:

  1. enten selv sorterer og håndterer deres affald, eller

  2. skal tilvælge de kommunale affaldsordninger, og at de lovgivningsmæssigt får mulighed for det.

Der bør desuden føres tilsyn med, at det sker, og indføres et strafgebyr, hvis affald afleveres usorteret.

Plastemballage skal designes, så det reelt kan genanvendes

Klimarådet vurderer imidlertid, at den største udfordring ikke er selve udsorteringen, men den reelle genanvendelse. En udfordring er, at ny plast i dag er billigere end genanvendt plast, mens en anden stor udfordring er at få nogle rene og ensartede plastikstrømme i tilstrækkelig volumen. Det er afgørende for den globale CO2-reduktion og for folks tillid til systemet for udsortering af plast, at den udsorterede plast reelt genanvendes, deponeres forsvarligt eller anvendes til højværdiformål. Dette vil kræve en række yderligere virkemidler, hvoraf Klimarådet særligt peger på behovet for at sikre et effektivt system for producentansvar.

"Der findes mange forskellige plasttyper, og der er stor forskel på, om og hvordan de kan genanvendes. Især de bløde og lette plastfraktioner som fx plastfolier er langt sværere at genbruge end de hårde plastprodukter som fx sodavandsflasker, plastikdunke, rør og kasser mv. Hertil kommer, at meget plast er tilsat såkaldte additiver, som er stoffer, der tilsættes for at give plasten de ønskede egenskaber og udseende. Og endelig er mange plastprodukter sammenblandet med andre materialer som fx mælkekartoner, eller de er en blanding af forskellige plasttyper. Plastik er med andre ord ikke bare plastik, men findes i tusindvis af variationer med forskellige indholdsstoffer og materialesammensætninger. Det vanskeliggør i høj grad genanvendelsen", skriver Klimarådet.

Rådet skriver desuden, at: "For at løse dette problem er det nødvendigt at sætte ind med regulering allerede i design- og produktionsfasen for at sikre, at der kun produceres plasttyper, der reelt kan genanvendes. Det handler også om at minimere antallet af plasttyper og at undgå sammenblanding af forskellige typer og materialer. Her er det nødvendigt med regulering både på nationalt og EU-niveau, fx gennem producentansvar, hvor producenten har ansvaret for, at den producerede plast kan genanvendes."

Klimarådet fortsætter: "Indtil det kan sikres, at udsorteret plast reelt genanvendes, anbefaler Klimarådet, at det overvejes, om den ikke-genanvendelige andel af plasten kan gemmes i Danmark. Dermed undgår man, at plasten bliver brændt eller ender på lossepladser i udlandet. Det gemte affald kan så senere behandles fx i et pyrolyseanlæg, hvor man omdanner plastaffald til ny plast eller brændstoffer til brug i transportsektoren. Ligeledes forskes der i enzymatisk nedbrydning og genanvendelse af plast, som måske har en fremtid for sig. Alternativt kan denne fraktion afbrændes i et anlæg med CO2-fangst."

Du kan læse Klimarådets samlede anbefalinger ved at trykke hér.

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.