Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Nyhed: Kendt skuespiller i kamp mod ressourcespild

11. juli 2017
Kendt skuespiller i kamp mod ressourcespild

Nicolaj Kopernikus, kendt fra teater, film og som panelist i "Mads & Monopolet", er nu gået ind i kampen for at spare på ressourcerne. Kilometervis af køkkenrulle og uhensigtsmæssig transport af vand til behandlingsanlæg er i søgelyset.

Det drejer sig om en såkaldt "SCRAPE", som er en trekantet, hullet plastplade, der med sugekop kan fastgøres på siden af køkkenvasken og anvendes til at skrabe madaffald m.v. op fra vasken. Det er Kopernikus, der har designet "SCRAPE", hvilket skal ses i forlængelse af hans forsøg på sammen med sin familie at leve så bæredygtigt som muligt. Familien kører blandt andet i, og slår jævnligt et slag for, el-biler, har hønsehold, der efterhånden fortærer størstedelen af familiens madaffald med ægproduktion til følge, og ved generelt at tænke cirkulært ved indkøb og forbrug.

Formålet med "SCRAPE" er dels at minimere anvendelsen af køkkenrulle til fjernelse af snask i vasken og dels at få skilt så meget af vandet fra madaffaldet som muligt, inden det går sin videre gang til enten forbrænding eller bioforgasning. "SCRAPE" er allerede i handlen, og det er planen, at den fremadrettet skal produceres af genanvendt plast og formidles af kommuner, affaldsselskaber og beholderleverandører til borgere og virksomheder, der får indført sorteringsmulighed for madaffald. Der er således gjort plads til et påtrykt logo eller slogan, hvis dette ønskes.

Du kan se en nærmere præsentation af "SCRAPE" ved at klikke her.

Læs mere i vidensbanken

Organisk Affald
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.