Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Kan byerne redde verden?

14. november 2017
Kan byerne redde verden?
Det var det retoriske spørgsmål, der blev stillet i forbindelse med åbningen af Smart City Expo World Congress, som i disse dage bliver afholdt i Barcelona. Mere end 18.000 deltagere, næsten 700 udstillere og repræsentanter fra mere end 700 byer var mødt op på kongressen for at diskutere svaret.

I løbet af kongressens første dag satte en række paneldebatter med fremtrædende personligheder fra både bystyrer, organisationer og erhvervsliv på forskellig måde fokus på, hvordan den cirkulære økonomi kan blive relevant i by-sammenhæng. Formentlig kan byerne alene ikke ”redde verden”, men i løbet af dagen blev det i hvert fald tydeligt, at byerne har en ganske væsentlig rolle i forhold til at nedbringe det globale ressourceforbrug og at fremme den cirkulære økonomi, idet de eksempelvis som oftest er i stand til at ”rykke” hurtigere end nationalstaterne, har bedre kontakt til og dialog med borgere og erhvervsliv, og også har mulighed for at teste ting af i et mindre afgrænset område

På dagen viste især tre temaer sig som gennemgående for de fleste aktører:

  • nedbrydelse af siloer
  • strategiske alliancer
  • forankring hos borgerne

Farvel til silotænkningen
Mere specifikt blev det på dagen klart, at hvis den cirkulære økonomi skal lykkes i byerne, er det helt afgørende, at man på flere forskellige niveauer begynder at nedbryde de vante siloer, som mange i dag arbejder i og agerer ud fra. Vi har hørt det mange gange før i forbindelse med den cirkulære økonomi, men i en by-sammenhæng bliver det alligevel, helt konkret, yderst vigtigt, at eksempelvis affaldsafdelingen, miljøafdelingen, økonomiafdelingen og planlægningsafdelingen mødes, når eksempelvis en ny indsamlingsordning skal implementeres. Vigtigst af alt så kræver det, at der kommer en hjælpende hånd udefra, som sørger for at igangsætte og fastholde disse nye samarbejder, for de sker ikke af sig selv. Byerne skal altså afsætte ressourcer til, at siloerne brydes ned.

Samtidig skal vi i arbejdet med den cirkulære økonomi være opmærksomme på, at mange sektorer sidder med udfordringer, der ligner hinanden meget. Derfor kan det også på tværs af sektorer give mening at arbejde meget mere på tværs af siloer.

Alliancer kan blive afgørende for tempoet
På dagen blev det også tydeligt, at byerne i forbindelse med udviklingen og udbygningen af den cirkulære økonomi, kan nyde stor gavn af at etablere strategiske alliancer byerne imellem. I løbet af dagen blev det nemlig tydeligt, at til trods for, at byerne verden over er ganske forskellige, er deres udfordringer som oftest meget lig hinanden. Samtidig har man også erfaret, at læring og erfaringsudveksling sker hurtigst og bedst, når det eksempelvis sker fra borgmester til borgmester eller fra affaldsplanlægger til affaldsplanlægger. Der er allerede masser af erfaringer og læring inden for cirkulær by-udvikling, som byerne kan drage nytte af, og når de får mulighed for at ”stjæle” idéerne fra hinanden, kan udviklingen ske langt hurtigere, end hvis de hver især skal opfinde de smarte løsninger. Det er derfor også helt afgørende, at byerne hver især husker at kommunikere løsninger og erfaringer ud, så andre kan drage nytte af dem.

Men det er ikke kun by-til-by alliancerne, der er vigtige. Byerne er også nødt til hver især at alliere sig med erhvervslivet både lokalt, nationalt og sågar internationalt, hvis de skal kunne komme igennem med konkrete tiltag. Om end det kan virke svært, er det alligevel nødvendigt og heldigvis arbejder organisationer som C40 og Ellen McArthur netop på dette.

Borgerne er byens vigtigste ressource
At byen ”rækker” ud både til andre byer og erhvervslivet er altså vigtigt, men mindst lige så vigtigt er det, at byerne rækker ud til sine borgere. Flere repræsentanter fra byer, der arbejder med den cirkulære økonomi, understregede, at nok skal visionen komme ovenfra, men den skal bygge på det engagement, der kommer ”nedefra” – altså fra byens borgere. Det blev påpeget, at innovation ikke kun er smarte digitale løsninger, men at social innovation er mindst lige så vigtig for udviklingen af en grøn, levende og cirkulær by. Du kan læse mere om, hvordan man arbejder med borgerdreven innovation i denne artikel om Amsterdam.


Du kan læse mere om kongressen på denne side 
Du kan også læse mere om byernes rolle i den cirkulære økonomi i DAKOFAs nyhedsarkiv her, her, her og her.

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomi
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.