Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Nyhed: Internationale firmaer efterspørger en juridisk bindende FN-traktat om plast

18. januar 2022
Internationale firmaer efterspørger en juridisk bindende FN-traktat om plast

Virksomheder og investorer ønsker lige forretningsvilkår og de rette betingelser for at få en cirkulær økonomi til at fungere i praksis og i stor skala.

70 internationale firmaer har skrevet under på et åbent brev, hvor de ønsker, at FN implementerer en juridisk bindende traktat, der inkluderer både upstream- og downstream-politikker, og som sigter mod at holde plast i økonomien og ude af miljøet, reducere ny plastproduktion og -brug, samt afkoble plastproduktion fra forbruget af fossile ressourcer. Initiativet skal bidrage til at sætte en klar retning for regeringer, virksomheder og civilsamfundet samt til en fælles forståelse af årsagerne til plastforurening og hvordan de skal håndteres.

Euractiv skriver, at det er uklart, om en aftale vil fokusere på affaldshåndtering og genanvendelse eller tage skrappere skridt som at bremse ny plastproduktion, da det sandsynligvis vil møde modstand fra store olie- og kemiske virksomheder og store plastproducerende lande som USA.

Tiltaget kommer inden FN’s miljøforsamling (UNEA 5.2), der starter den 28. februar 2022 i Nairobi.

Underskriverne af det åbne brev er bl.a. Coca-Cola, PepsiCo, Unilever, Nestle, Nivea ejeren Beiersdorf, Cushelle ejeren Essity; Schwarzkopf ejeren Henkel; Zara ejeren Inditex; Colgate-Palmolive, L’Oreal, Procter & Gamble (P&G), Starbucks, Mars, Ikea, H&M Group, Walmart, Zalando og Danone. Brevet støttes også af flere velgørende organisationer, affaldshåndteringsvirksomheder samt emballageleverandører og finanssektoren.

Flere af underskriverne deltager allerede i den frivillige aftale, Global Commitment, der ledes af Ellen MacArthurs Foundation i samarbejde med FN’s miljøprogram. 

WWF har ligeledes opfordret FN til at levere en traktat, som kan stoppe udsivningen af ​​plast til havmiljøer inden for et årti.

Se det åbne brev her.

Kilder: edie, Euractiv og Reuters

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.