Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Hvor langt er EU fra den cirkulære økonomi?

11. august 2016
Hvor langt er EU fra den cirkulære økonomi?
Som en del af det europæiske innovationspartnerskab om råmaterialer har EU-Kommissionen i løbet af sommeren præsenteret et nyt såkaldt scoreboard for råmaterialer. Det nye scoreboard skal give de europæiske medlemsstater et tiltrængt overblik over, hvilke udfordringer og muligheder der er i forbindelse med EU’s behov for råmaterialer, gennem hele værdikæden, samt en bedre forståelse for, hvor EU befinder sig på vejen mod den cirkulære økonomi. Scoreboardet er samtidig med til at understrege betydningen af ​​råmaterialer i den europæiske økonomi, herunder særligt i forbindelse med beskæftigelse og vækst.

Den stigende efterspørgsel efter råmaterialer har nemlig betydelige konsekvenser for den europæiske økonomi og forsyningssikkerhed. EU er i store træk selvforsynende inden for ikke-metalliske mineraler og træ, men er til gengæld stærkt afhængig af omverdenen i forhold til forsyningen af eksempelvis metaller, visse mineraler og naturgummi. Mere specifikt er EU, inden for visse materialer, som anses for værende kritiske for den europæiske økonomi, tæt på 100 % afhængige af ét eller ganske få lande. Derfor er det vigtigt at monitorere udviklingen tæt. Samtidig er udvinding af andre materialer helt central for den europæiske økonomi, hvilket bl.a. understreges af, at den europæiske udvindingsindustri i 2012 genererede 280 mia. euro og mere end fire millioner jobs til den europæiske økonomi.

25 nye indikatorer
Det nye scoreboard præsenterer nye oplysninger, som kan anvendes i den politiske beslutningsproces inden for en række forskellige områder, herunder også til at monitorere landenes fremskridt mod en cirkulær økonomi. De 25 nye indikatorer er samlet under fem overordnede temaer:

  • Den nuværende situation for råmaterialer i en global kontekst
  • Råmaterialers bidrag til udviklingen inden for konkurrenceevne og innovation
  • Rammebetingelserne inden for materialeudvinding
  • Den nuværende situation inden for cirkulær økonomi og genanvendelse af råmaterialer
  • Råmaterialeindustriens performance inden for miljø og bæredygtighed

Der er stadig langt til et cirkulært EU
I forhold til den cirkulære økonomi viser de nye indikatorer, at EU’s cirkulære anvendelse af råmaterialer er relativt lav, men dog stadig en smule højere end det globale gennemsnit. En betydelig årsag er, at mere end halvdelen af materialerne i EU er til bygge- og anlægssektoren, hvor primær udvinding fortsat vil være nødvendig i en relativt lang periode fremover, på grund af materialernes lange levetider. For andre typer af materialer er der imidlertid heller ingen tvivl om, at efterspørgslen langt overstiger udbuddet af genanvendte materialer, både på grund af at genanvendelsen fortsat er relativt lav og fordi, at genanvendelsen (endnu) ikke er af en tilfredsstillende kvalitet. Det nye scoreboard viser således, at der er betydeligt rum for forbedring på vejen mod den cirkulære økonomi.

Baggrund
Det europæiske innovationspartnerskab om råmaterialer (the European Innovation Partnership on Raw Materials) er iværksat af den europæiske kommission, og har siden 2012 arbejdet for at sikre den europæiske adgang til virgine ressourcer, at øge ressourceeffektiviteten samt at fremme europæiske genanvendelsesaktiviteter. Partnerskabet består af repræsentanter fra industrier, offentlige instanser, forskningsinstitutioner og NGO’er.

I fremtiden vil der blive publiceret et scoreboard hvert andet år. På den måde vil innovationspartnerskabet om råmaterialer have et opdateret grundlag for at vurdere, hvilke fremskridt unionen har gjort inden for området.


Læs hele publikationen med de 25 indikatorer her

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.