Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Hvad siger det nye regeringsgrundlag om affald og ressourcer?

28. november 2016
Regeringsgrundlaget indeholder bl.a. afsnit om grøn omstilling og teknologieksport samt om konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver, som berører affalds- og ressourcesektoren.

Når det nye V-LA-K regeringsgrundlag ”Marienborgaftale 2016” nærlæses, kan flere afsnit rimeligt direkte berøre affalds- og ressourcesektoren. I det følgende citeres dele af Marienborgaftalen, og citaterne grupperes inden for tre områder ’Grøn omstilling’, ’Offentlige opgaver’ og ’Klima’ uanset citaternes oprindelige placeringen i aftalen. Hermed søges skabt overskuelighed og sammenhæng, selv om grupperingen måske kan synes lidt søgt for nogle af citaterne.

Grøn omstilling

Regeringen ønsker, at Danmark kan udnytte deleøkonomiens potentiale både som drivkraft for vækst og innovation og som løftestang til en bedre udnyttelse af kapitalapparat og naturressourcer. Deleøkonomien skal understøtte velfungerende markeder med gode betingelser for tillid, valgmuligheder og konkurrence til gavn for danskerne og væksten. Der skal betales skat i overensstemmelse med skattereglerne. Deleøkonomien skal bidrage til, at væksten øges på en bæredygtig og smart måde. Regeringen vil i 2017 fremlægge en strategi herfor. (s. 23)

Regeringen vil arbejde aktivt for at øge dansk eksport med yderligere udbredelse af danske styrkepositioner. Det kan være både i form af viden, danske løsninger gennem myndighedssamarbejde og teknologiske førerpositioner f.eks. på det grønne område og sundhed. Med et stærkt engagement i udlandet kan vi både fremme en mere stabil og retning, samtidig med at vi fremmer dansk eksport og danske løsninger. Regeringen ønsker, at Danmark skal være et attraktivt land at investere i, og vi vil arbejde for at tiltrække flere udenlandske investeringer. Danmark skal være rustet til den hårde internationale konkurrence, både herhjemme og ude i verden. (s. 42)

Globalt er der brug for grøn teknologi til at løse miljøudfordringer omkring rent vand, ren luft, affald og optimering af vores brug af materialer og ressourcer. Der i dag en stigende global efterspørgsel efter miljøløsninger på disse områder. Regeringen vil også i årene fremover prioritere midler til indsatsen i MUDP til blandt andet demonstrationsanlæg, der kan fungere som strategiske udstillingsvinduer for mere miljøvenlige løsninger. (s. 78)

Offentlige opgaver

Livscyklusperspektiver bør i højere grad indgå i beslutningsgrundlaget for offentlige investeringer og anskaffelser, således at der vurderes ud fra udgiftsniveauet samlet, fremfor anskaffelsespris alene. (s. 73)

Regeringen vil på udvalgte områder tillade afprøvning af ny teknologi mv. i et begrænset geografisk område, når anvendelsen forudsætter ændrede offentlige regler. Det skal blandt andet belyse konsekvenser for virksomheder og borgere. Der kan f.eks. være tale om forsøg inden for transport, erhverv og miljø. (s. 25)

Forsyningssektoren leverer el, gas, varme, drikkevand og teleydelser til danskerne, og den aftager vores affald og spildevand. … Regeringen vil modernisere reguleringen med udgangspunkt i udspillet Forsyning for fremtiden – en forsyningssektor for borgere og virksomheder. Målet er lavere priser på el, vand og varme mv. for danske virksomheder og familier og at fastholde den høje forsyningssikkerhed. (S. 21)

... Regeringen vil tage initiativ til og sikre, at offentlige aktører ikke gennemfører erhvervsaktiviteter, der bør udføres af private. Desuden skal der være fair og lige konkurrence, så offentlige aktører ikke stilles bedre end deres private konkurrenter. Regeringen vil igangsætte en analyse, som skal føre til klarere regler for kommuners kommercielle virksomhed, herunder for prisfastsættelsen. Vi vil sikre klare og fair regler for kommuner og regioners afgivelse af kontrolbud. Endvidere vil vi belyse muligheden for at indføre én samlet klagemyndighed for offentlig erhvervsvirksomhed. (s. 59)

Der er indgået en bred politisk aftale om gradvist at afskaffe PSO-afgiften i perioden 2017-2022, så støtten til vedvarende energi fremover finansieres over finansloven. Afskaffelsen sker på en måde, der langtidssikrer vores grønne omstilling. Ved at afskaffe PSO-afgiften lempes erhvervslivets omkostninger med knap 3 mia. kr. i 2025. (s. 21).

Klima

Danmark er parat til at påtage sig et ambitiøst 2030 mål for reduktion af udledninger uden for kvotesystemet. Regeringen vil udarbejde en omkostningseffektiv strategi for opfyldelse af Danmark reduktion i 2030 inden udgangen af 2017. Regeringen vil blandt andet inddrage anbefalinger fra Klimarådet. EU har en målsætning på 27 pct. vedvarende energi i 2030. Den målsætning har Danmark allerede opfyldt. Danmark vil gå videre end det. Regeringen vil derfor arbejde for at Danmark i år 2030 skal have mindst 50 pct. af sit energibehov dækket af vedvarende energi. … Regeringen vil i forbindelse med den klimapolitiske redegørelse i 2017 fremlægge en klimaplan, der samler regeringens initiativer på klimaområdet. (s. 74)

... Som led i elektrificeringen af energisystemet vil regeringen fremme varmepumper og udnytte overskudsvarme. ... Fremtidens fleksible energimarked kræver samtænkning af energiformer og fleksibilitet på både udbuds- og efterspørgselssiden. Regeringen vil derfor udarbejde en handlingsplan for smart energi, herunder med fokus på de muligheder som digitalisering medfører. ... Derudover ønsker vi nationalt at styrke og videreudvikle EUDP-forskningsordningen. (s. 75)

Regeringen vil gennemføre den politiske aftale om at indføre et iblandingskrav på 0,9 pct. avancerede biobrændstoffer i brændstof til landtransport. (s. 76)

 

Regeringsgrundlaget - Marienborgaftalen 2016 - 'For et friere, rigere og mere trygt Danmark' kan findes her

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.