Seminar: Hvad gør vi med problembørnene i skraldespanden? - Kompositter og bioplast

Hvad gør vi med problembørnene i skraldespanden? - Kompositter og bioplast
På seminaret sættes fokus på to af problembørnene i danskernes affaldsspande, nemlig kompositter og bioplast. Vi skal se nærmere på muligheder og udfordringer og hvordan det danske affaldssystem kan håndtere de to udfordringer - i dag og i fremtiden.

Seminarets første session handler om indsamling, håndtering og genanvendelse af papbaserede kompositemballager, primært til drikkevarer, eller bare ”mælkekartoner”.

Indsamling og genanvendelse af mælkekartoner og andre sammensatte papbaserede emballager bør være relativt simpel. Det sker i vid udstrækning i landene omkring os, men alligevel er der etableret meget få løsninger i Danmark. På seminaret forsøger vi at finde ud af hvorfor.

Vi vil give et overblik over mængder, potentialer og genanvendelsesmuligheder samt se på, om økonomien kan hænge sammen. Vi skal høre om både erfaringer fra udlandet samt om de praktiske erfaringer fra en dansk kommune, der igennem mange år har indsamlet drikkevarekartoner til genanvendelse.

På anden session af seminaret skal vi se på et af de nye problembørn i skraldespanden, nemlig bioplasten. Både den biobaserede og den bionedbrydelige volder problemer, på hver deres måde. Både i produktions- og affaldsfasen. Men hvad er problemerne egentlig? Og hvordan kan vi løse dem?

Vi skal se på hvad bioplasten, både den ene og den anden slags, er, hvor den kommer fra og hvad vi kan gøre med den, når vi er færdige med at bruge den. De to overordnede typer af bioplast er meget forskellige og kræver derfor forskellige behandlingsformer; men hvordan passer de ind i det danske affaldssystem, hvis overhovedet?

Vi skal fra producenten høre, hvor, hvordan og af hvem den bionedbrydelige plast kan nedbrydes og vi skal have deres bud på fremtiden inden for den bionedbrydelige plast. Er plast der kan nedbrydes under naturlige forhold på vej? 

Vi slutter hver session af med en grundig debat; hvordan kan vi udnytte potentialer og hvad er faldgruberne?

DAKOFA ser frem til en spændende dag med ny viden, gode debatter og forhåbentlig brugbare løsninger.

Program

9:00-9:30
Kaffe og registrering

Session 1: Hvordan løser vi udfordringerne med mælkekartoner og andre sammensatte emballager?

9:30-10:00
Introduktion: Hvad er problemet?
Henning Jørgensen, NIRAS
Henning Jørgensen

Mængder, potentialer og muligheder.

10:00-10:30
Erfaringer fra udlandet
Joe Papineschi, Eunomia, UK
Joe Papineschi
Joe Papineschi
Eunomia, UK
Joe Papineschi has been Director of circular economy policy, strategy and operations consultancy Eunomia Research & Consulting since 2002. Eunomia has been at the forefront of supporting the EU’s drive towards a more circular economy in both policy development and implementation, including the key projects on recycling targets, measurement of recycling, extended producer responsibility, marine plastics pollution and microplastics.

Joe has spent over 25 years applying the resource management hierarchy to global challenges such as climate change, plastic pollution and sustainable communities through working at local, national and international level. He has an in depth knowledge of waste management and resource efficiency policy, coupled with many years of practical work with cities, municipalities, businesses and social enterprises to implement policies on the ground and drive materials away from disposal and into reuse and recycling.

He is Eunomia’s senior specialist in municipal waste management, cross-sectoral partnership working, green procurement, waste management logistics and recycling technology, with wide-ranging knowledge and experience, from vehicle design to EPR to global secondary materials markets.

Hvad gør man i andre lande? – både hos vores nærmeste naboer og i resten af Europa.

Oplægget holdes på engelsk og via Skype

10:30-11:00
Erfaringer fra Danmark
Poul Møller, Fredericia Kommune
Poul Møller
Fredericia Kommune

Hvordan har en dansk kommune valgt at håndtere drikkevarekartonerne? Fredericia kommune fortæller om resultater og erfaringer.

11:00-11:30
Debat: Er der potentiale for at udnytte drikkevarekartoner? Hvis ja, hvordan gør vi så?

11:30-12:15
Sandwich og netværk

Session 2: Hvordan er det nu det er med bioplasten?

12:15-13:00
Introduktion: Biobaseret og/eller bionedbrydelig? Hvad er det, hvor kommer det fra og hvordan håndterer vi det?
Peter Sommer-Larsen, Teknologisk Institut
Peter Sommer-Larsen
Peter Sommer-Larsen
Teknologisk Institut
Som seniorspecialist på Teknologisk institut i Plast og Emballage er det Peters fornemste opgave, at sikre at der leveres kvalitet til kunder. Peters fokus er samspillet mellem forskning, udvikling, innovation og uddannelse. 20 års forskning og strategisk styring af udviklingen af ny teknologi baseret på plast og polymermaterialer har givet Peter praktisk erfaring inden for FoU-ledelse, forretningsudvikling og innovation, som personaleleder og inden for IPR og kvalitetssikring. I anvendt forskning har Peter fokuseret på teknologiudvikling, der fører til ny teknologi og opfindelser. Peter har også erfaring med højere uddannelse, forskeruddannelse og kurser til industrien.
13:00-13:30
Kan producenten hjælpe?
Katharina Schlegel, BASF
Katharina Schlegel
BASF

Hvad kan og gør producenterne? Hvordan kan den bionedbrydelige plast nedbrydes, hvem gør det og hvad bliver det til? Hvad er fremtidens bionedbrydelige plast?

Oplægget holdes på engelsk

13:30-14:00
Bioplast i det danske affaldssystem og fremtidens perspektiver
Line Geest Jakobsen, COWI A/S (Samfund, Økonomi og Miljø)
Line Geest Jakobsen

Hvordan passer de to overordnede typer af bioplast ind i det danske affaldssystem? Hvordan passer bioplasten ind i fremtidens bioøkonomi?

14:00-14:30
Debat: Hvad gør vi i fremtiden med bioplasten? Passer det ind, og hvad skal vi lave om, hvis det ikke gør?
14:30-14:35
Tak for i dag
Du bruger Internet Explorer - hvis du oplever problemer med at tilmelde dig, skift da browser til Chrome eller Firefox...

Hvornår

24. juni 2019
kl. 09.00 - 15.00

Hvor

DAKOFAs lokaler
Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. sal1620 København V

Deltagergebyr

Pris medlemmer, ekskl. moms
DKK 2.425,00
Pris ikke-medlemmer, ekskl. moms
DKK 4.000,00

Framelding

Tilmelding er bindende efter
10. juni 2019

NB

Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.

Download program
Se deltagere
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.