Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Globalt bindende FN-aftale om at mindske plastforurening til vands og til lands på vej

03. marts 2022
Globalt bindende FN-aftale om at mindske plastforurening til vands og til lands på vej
Statsoverhoveder, miljøministre og andre repræsentanter fra 175 nationer godkendte onsdag en historisk resolution ved FN's miljøforsamling om at standse plastforurening og skabe en international juridisk bindende aftale inden udgangen af 2024.

Beslutningen om en resolution omhandler plastens fulde livscyklus, herunder produktion, design og bortskaffelse.

Resolutionen, der er baseret på tre indledende udkast til resolutioner fra forskellige nationer, herunder et nordisk input, etablerer en mellemstatslig forhandlingskomité (INC), under FNs miljøprogram UNEP, som vil begynde sit arbejde i år med det formål at færdiggøre et udkast til juridisk bindende aftale inden udgangen af ​​2024. Forhandlingskomitéen forventes at præsentere et juridisk bindende instrument, som vil afspejle forskellige alternativer til at håndtere plastens fulde livscyklus, design af genanvendelige og genanvendelige produkter og materialer og behovet for øget internationalt samarbejde for at lette adgangen til teknologi.

”For Danmark og EU har det været helt afgørende, at det bliver en bindende aftale, som forpligter alle lande til at stoppe plastikforureningen. Og at forhandlingerne om den globale aftale starter hurtigst muligt. Begge dele er jeg glad for, at vi er lykkedes med at skabe enighed om på tværs af alle verdens lande. Vi får en bindende aftale, og det kommer til at ske allerede i 2024. I alt for mange år har vores plastikforbrug fået lov til at køre af sporet, og nu er det tid til handling”, udtaler Lea Wermelin i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

For at forhandlingerne om den globale aftale om plastikforurening kan blive så effektive som muligt, planlægger regeringen at bidrage med 7 mio. kr. i år til FN’s Miljøprogram til arbejdet.

Læs mere om resolutionen i miljøministeriets pressemeddelelse.

Læs mere i vidensbanken

Plast
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.