Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Genbrugsbutikker på vej til genåbning

22. april 2020
Genbrugsbutikker på vej til genåbning
Besøg i genbrugsbutikken for at finde husgeråd, møbler, tøj, LP-plader m.m. er igen muligt, men foreløbig kun i det små.

Genbrugsbutikker, som privat virksomhed eller drevet af velgørende foreninger samt butikker i forbindelse med genbrugsstationerne, har i de senere år fået en vældig opblomstring. Dertil skal lægges de mange onlinetjenester og markeder for genbrugsvarer, som er velbesøgte og har god omsætning. Der kan ikke sættes tal på mængderne af genbrugsvarer, men uden at sige for meget sørger genbrugsmarkedet for, at en væsentlig mængde produkter ikke skal indsamles og behandles som affald. Hvor meget genbrugsmarkedet medfører af besparelser på ressourcer til produktion af nye varer, vil vi ikke spå om her.

To af de store velgørende organisationer, Kirkens Korshær og Røde Kors, valgte at lukke alle deres genbrugsbutikker, da samfundet i øvrigt lukkede ned ved Coronakrisens start.  Dette skyldes, at de frivillige i genbrugsbutikkerne dels har kundekontakt, pengeudveksling samt, at der modtages genbrugsmaterialer direkte fra private hjem.

Kirkens Korshær oplyser, at organisationen på landsplan, sammenlignet med samme tid sidste år, mister 9 mio. kr. om måneden i omsætning i genbrugsbutikkerne, penge som først og fremmest skulle bruges til sociale formål.

Hos Røde Kors har omsætningen i genbrugsbutikkerne også stået helt stille, men der er pr. 20/4 genåbnet 16-17 butikker ud af landets 240 Røde Kors genbrugsbutikker. Røde Kors' genbrugsbutikker havde i 2019 en omsætning på 198 mio. kr. Røde Kors oplyser, at i de genåbnede butikker ligger omsætningen allerede på samme niveau, som i samme måned sidste år.

Det er Røde Kors' erfaring, fra de genåbnede butikker, at der bliver afleveret genbrugsvarer i stor stil. Borgerne har tilsyneladende holdt genbrugsvarerne hjemme, og har ikke bare smidt dem ud.

Om der alligevel generelt er smidt mere i restaffaldet, vil dog formentlig først kunne ses, hvis der kan spores et generelt fald af indleverede genbrugsvarer over et år.

På trods af Coronakrisen ser genbrugstankegangen ikke ud til at være glemt, men den har overlevet krisen. Begge organisationer oplyser, at den manglende omsætning i disse måneder kan få betydning for det sociale arbejde, som de to organisationer udfører.

Artiklen bygger på oplysninger fra Røde Kors og Kirkens Korshær.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.