Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Genbrugelig emballage i revisionen af emballagedirektivet

25. november 2022
Genbrugelig emballage i revisionen af emballagedirektivet
Forslaget stiller krav om at bruge en bestemt andel genbrugelig emballage for en række varegrupper

Euractiv har set et udkast til det reviderede emballagedirektiv, som indeholder krav om at anvende genbrugelig emballage for særlige varegrupper: 

  • 30 % af kolde og varme drikke i 2030 og 95 % i 2040
  • 20 % af færdiglavet takeaway i 2030 og 75 % i 2040
  • 20 % af alkoholholdige drikkevarer (undtagen vin og spiritus) i 2030 og 75 % i 2040
  • 20 % af ikke-alkoholholdige drikkevarer i 2030 og 75 % i 2040
  • 90 % af leverancerne af store husholdningsapparater inden 2030.

Industrien har været ude at kritisere de foreslåede krav, de de ikke finder, at de er realistiske.

Forslaget fra Europa-Kommissionen indeholder også en definition af ”genanvendelig”. Det er emballage, der "effektivt (”effectively and efficiently” red.) indsamles, adskilles fra affaldsstrømmen, sorteres og aggregeres i definerede strømme til genanvendelse gennem state-of-the-art processer og omdannes til sekundært råmateriale af tilstrækkelig kvalitet til at erstatte primære råvare”.

Euractiv skriver videre, at inden 2030 vil emballage kun blive betragtet som genanvendelig, hvis den "opfylder kriterier for design for genanvendelse". Inden 2035 skal det også genanvendes i stor skala for at tælle, hvilket betyder, at det skal "indsamles, sorteres og genanvendes i medlemsstater, der repræsenterer mere end 75 % af EU's befolkning".

DAKOFA har tidligere skrevet om de andre, forventede krav i det reviderede emballagedirektiv.

DAKOFA holder et Hybrid-seminar: Revisionen af emballage- og emballageaffaldsdirektivet – de første reaktioner på forslaget den 13. december.  

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.