Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Genbrug af byggevarer

23. februar 2016
I en ny analyse udført af Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) identificeres barrerier for genbrug og genanvendelse af byggevarer gennem eksempler. Undersøgelsen viser, at begrænset adgangen til genbrugelige byggevarer, manglende muligheder for dokumentation af renhed og kvalitet, manglen på et velfungerende marked samt lovgivningen er de væsentligste barrierer for genbrug og genanvendelse af byggevarer.

Det ligger i både europæiske og danske visioner og strategier for affaldshåndtering, at byggevarer skal genbruges og genanvendes som erstatning for primære råstoffer i produktionen af nye produkter. Alligevel bliver størstedelen af bygge- og anlægsaffaldet i Danmark nyttiggjort som knuste materialer eller udnyttet til energiproduktion. 

Case-baseret analyse af barrierer
SBI har nu for Energistyrelsen gennemført en indledende analyse af barrierer for genbrug og genanvendelse med fokus på hele byggeriets værdikæde. Gennem cases belyses de udfordringer og barrierer, som virksomheder, der arbejder med genbrug og genanvendelse af byggevarer, oplever. Følgende cases er beskrevet:

  • Spånpladeproduktion baseret på genanvendelse af træ (Novopan)
  • Anvendelse af restgips fra svovlrensning til produktion af nye gipsplader (Industriel symbiose mellem Saint-Gobain Gyproc og Dong Energy)
  • Direkte genbrug af mursten (Gamle mursten)
  • Tilbagetagning af brugt isolering til produktion af ny isolering (Rockwool)
  • Anvendelse af genbrugsglas til produktion af glasuldsisolering (Isover)
  • Anvendelse af PVC plast til produktion af nye kloakrør
  • Teoretisk genbrug af vinduer

Man skal ved læsning af rapporten være opmærksom på, at der skelnes mellem genanvendelse af materialer til produktion af nye produkter og materialenyttiggørelse, hvor f.eks. knuste materialer erstatter primære råstoffer. Denne opdeling foretages ikke i affaldsdatasystemet, hvor det fremgår at genanvendelsesprocenten for bygge- og anlægsaffald i 2013 er 87%. Genanvendelsesprocenten dækker her også over materialenyttiggørelse.

Identificerede barrierer
Der blev i analysen identificeret en række udfordringer og barrierer for genbrug og genanvendelse, som er grupperet og opsummeret i rapporten, og der er foreslået mulige initiativer for at imødekomme udfordringerne.

Flere genbrugs- og genanvendelsesvirksomheder oplever, at det er vanskeligt at få adgang til de brugte byggematerialer, som de kan oparbejde og afsætte. Det er svært at sikre en jævn forsyning af materialer til genbrug eller genanvendelse. Det gør det vanskeligt for virksomhederne at sikre levering i tilstrækkeligt omfang og med tilstrækkelig sikkerhed. Der kan være flere årsager til den manglende forsyningssikkerhed. I rapporten peges der blandt andet på, at tid og økonomi er væsentlige årsager. Det tager mere tid og er dyrere at tage materialer ud selektivt i forbindelse med renovering og nedrivning. Overskudskapacitet hos forbrændingsanlæggene er også nævnt som årsag. Som initiativ til at afhjælpe udfordringerne nævnes, at der i højere grad bør være krav om, at affaldshierarkiet følges. Det foreslås også, at der stilles krav om kortlægning af materialer egnet til genbrug og genanvendelse inden nedrivning af bygninger på samme måde, som der stilles krav om miljøscreening og eventuelt kortlægning af miljøfremmede stoffer inden nedrivning.

Dokumentation af renhed og kvalitet bliver set som en af de store udfordringer. Kravene i f.eks. byggevareforordningen omkring dokumentation af kvalitet af nye byggevarer er uklare, når det gælder genbrugsmaterialer, og det er heller ikke altid muligt dels at anvende de samme testmetoder, dels at overholde samme krav. Det fremgår af rapporten, at Energistyrelsen foreløbigt har vurderet, at genbrugte byggevarer ikke er omfattet af Byggevareforordningen og dermed et direkte krav om CE-mærkning. Dertil kommer, at renheden af affaldsmaterialerne f.eks. fra genbrugspladserne ikke er kendt og dokumenteret. Der peges i rapporten på, at det er en barriere, at der ikke er fokus på at undgå sammenblanding af affald fra forskellige kilder, særligt nævnes at store affaldsmængder fra en kilde ikke bør blandes med flere små kilder. Som initiativ til at imødekomme udfordringen forslås mere information omkring reglerne, øget fokus på uddannelse af personale til håndtering af affaldet, brancheetablerede ordninger til garanti af affaldets kvalitet.

Lovgivningen nævnes som en barriere i sig selv. Et eksempel herpå er uklarheder over byggevareforordningens krav omkring CE-mærkning og den manglende stillingtagen i forordningen til genbrugte materialer. I rapporten peges der også på, at der i byggereglementet indirekte er krav til CE-mærkning af genbrugte mursten gennem henvisning til normer for dimensionering. 

Endelig indeholder rapporten to ikke helt uinteressante bilag om hhv. indsatser i Danmark og udvalgte udenlandske tiltag.

Find rapporten her

Se byggevareforordningen (CPR 305/2011/EF) her

Læs om DAKOFAs netværk for bygge- og anlægsaffald her, hvor genbrug af byggevarer også er på programmet

 

 

Læs mere i vidensbanken

Bygge- og anlægsaffald
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.