Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Genanvendelse af WC-cisterner

04. april 2022
Genanvendelse af WC-cisterner
Der udskiftes omkring 245.000 gulvstående toiletter i Danmark om året, og da mange toiletcisterner rummer plast, er der klimagevinster ved at genanvende dem i så høj grad som muligt frem for at plastaffaldet brændes af.

Det fremgår af Dagens Byggeri, som ligeledes kan berette, at producenten og leverandøren af blandt andet toiletter og håndvaske, Laufen, og Stena Recycling indgået et samarbejde, hvor plastik fra kasserede danske toiletter indsamles og omdannes til plastgranulat, der siden kan anvendes i nye produkter.

”Under porcelænskappen i de fleste nyere gulvstående toiletter finder man plastikcisterner, hvor skyllevandet i cisternen opbevares. Men blandt andet på grund af højt kalkindhold i dansk vand vælger vvs'eren i dag for det meste at skifte alt indmad, når et toilet er defekt - både for at spare tid og for at være sikker på, at problemet bliver løst. Så ryger plastikcisternen ud. Det er naturligvis bedre, hvis man i stedet kan bruge den på en ny måde”, siger Anja Aabye til Dagens Byggeri. Anja Aabye er bæredygtighedsansvarlig i Laufen Nordic, der kom på ideen til forsøgsprojektet, som hun nu håber at udrulle bredt i Danmark - og sidenhen globalt.

Hos Stena Recycling ser man frem til forhåbentlig at udrulle projektet i nogle af de markeder i Norden og Europa, som parterne er fælles om.

”De forskellige samarbejder mellem os og Laufen er udtryk for den omstilling, der generelt foregår i industrien. De har et stort ønske om at gå forrest, når det gælder genanvendelse af restmaterialer, og vi har den fornødne viden og organisation til at omsætte gamle produkter til nye. På den måde er vi fælles om opgaven, og der er en naturlig cirkularitet”, mener filialchef Jakob Linnet, Stena, der har 400 ansatte i Danmark, et landsdækkende filialnetværk og afdelinger Norden samt Polen, Tyskland og Italien.

Med samarbejdet er målet at sikre, at ca. 87 % af plasten fra de indsamlede plastikcisternerne kan genanvendes. Forventningen i den indledende forsøgsperiode er at indsamle og genanvende 1.000 plastcisterner i 2022.

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.